LO vill förhandla om omställningsavtal

Gunnar Pettersson befarar att det blir nederlag i LAS-frågan.

▶ Beslutades förra veckan

▶ Kritiseras av fackligt aktiv i Metall

▶ Svenskt Näringsliv välkomnar att LO svänger

Efter att Svenskt Näringsliv och tjänstemannafackens samverkansorganisation PTK i slutet av fjolåret kommit överens om ett nytt avtal om Lagen om anställningsskydd, LAS, anslöt sig även LO-förbunden Kommunal och IF Metall till det, medan de övriga tolv LO-förbunden stod utanför. Men nu har LO:s representantskap beslutat att LO ska begära att få förhandla med Svenskt Näringsliv om ett av de tre delavtalen som ingår i huvudavtalet, som handlar om omställningsstöd för anställda som förlorar jobbet.
– Som det är nu riskerar de som står utanför ett huvudavtal att få ett sämre stöd vid omställning från ett jobb till ett annat. Vi behöver därför förhandla fram trygga avtal för alla förbundens medlemmar, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett uttalande.

IF Metall, Kommunal och PTK är positiva till beslutet.
– Det är bra och viktigt. Alla löntagare ska ha rätt till stöd och trygghet om de förlorar jobbet. Oavsett om de tillhör ett fackförbund som ansluter sig till ett nytt huvudavtal eller inte, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl kommenterar i ett uttalande: ”Vi välkomnar att LO nu verkar ha svängt och är på väg att skriva på huvudavtalet.”
Samtidigt säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Arbetsvärlden:
– Det enda vi beslutat om är att begära förhandlingar om omställning. Var det slutar har jag ingen aning om.

Gunnar Pettersson är vice ordförande för IF Metall-klubben vid Volvo Lastvagnars fabrik i Umeå, och är kritisk till att Metall och Kommunal anslöt sig till avtalet i vintras. Han är skeptisk till att LO kommer lyckas förhandla om enbart omställningsavtalet, och tror att Svenskt Näringsliv inte kommer låta LO enbart få fördelen med bättre omställningsvillkor för arbetarna men inte nackdelarna med försämrad anställningstrygghet.
– Det här är bara en ingång för att LO på sikt ska kunna ansluta sig till hela överenskommelsen. Varför skulle Svenskt Näringsliv gå med på att sälja ut den här frågan?
– När Metall och Kommunal gick in i den här förhandlingen istället för att ta strid splittrade de LO. När ett försvagat LO sätter sig och förhandlar med Svenskt Näringsliv har de, menar jag, ett extremt litet förhandlingsutrymme. Svenskt Näringsliv kan ju helt enkelt säga nej till att förhandla om enbart detta delavtal.

I LO:s uttalande står det att ”frågan om huruvida LO ska bli part i ett nytt huvudavtal är inte aktuell just nu.” Pettersson menar att det öppnar för att LO ändå ansluter sig till huvudavtalet framöver.
– ”Just nu” är just nu men i morgon är i morgon. Jag tror att det här är vägen till att anpassa sig helt och hållet till försämringarna av LAS för hela arbetsmarknaden.
– De kritiska LO-förbunden kommer känna sig klämda, och för att anpassa sig till vad regeringen och Socialdemokraterna vill kommer de svälja detta beska piller. Jag tror det är där man kommer hamna, säger Gunnar Pettersson.

Rasmus Klockljung

Dela