Demokratin segrade i Bolivia

Luis Arce svor presidenteden i parlamentet i La Paz, Bolivia, den 8 november 2020 efter att han och David Choquehuanca, vunnit valet med stor majoritet. Utanför regeringspalatset samlades människor för att fira dels vinsten för partiet MAS/IPSP, dels att demokrati åter råder i Bolivia.

 

Under söndagen slöt ledare och diplomater från hela världen upp för att närvara vid president Luis Arce och vice president David Choquehuancas installationsceremoni. Redan under veckan började människor från olika delar av Bolivia att marschera mot La Paz för att försäkra sig om att ceremonin skulle gå lugnt till. Det finns inget förtroende för militären efter förra höstens statskupp när Jeanine Áñez tog makten tillsammans med högerextremister, stödda av militären.
I sitt installationstal anklagade Luis Arce de facto-regeringen för att ha orsakat våldsamheter, förföljelse av oliktänkande och ett blodbad efter statskuppen. Han menar också att den inte har uppfyllt några av de punkter som initialt utlovades och att pandemin användes för att klamra sig fast vid makten. Arce pratade också om de svårigheter som Bolivia möter och menar att Áñezregeringen skapat en tredubbel kris; den ekonomiska krisen, den politiska krisen som följde statskuppen samt krisen som uppstått på grund av pandemin. Arce tillbakavisade

President Luis Arce svärs in.

argumentet att det skulle vara pandemin som är skyldig till den ekonomiska krisen och pekade på att Bolivia haft den djupaste ekonomiska nedgången på 40 år. Luis Arce menade också att statskassan krympt och belåningen ökat på ett dramatiskt sätt som en följd av den nya ekonomiska politiken. Han avslutade med att sända en tanke till alla de som fått lida på grund av statskuppen och pandemin..
La Paz gator liknade en karneval och trots att pandemi råder vågade sig människor ut för att fira. Både Luis Arce och David Choquehuanca är folkkära politiker som tidigare arbetat i och nära regeringen och inom partiet MAS.

Någon dag senare eskorterades Bolivias ex-president Evo Morales fram till den argentinsk-bolivianska gränsen av Argentinas president Alberto Fernández. De båda möttes från bolivianskt håll av representanter från gruvarbetarnas fackförbund och fick varsin gruvhjälm i symbolisk gåva, innan de kramades och tog adjö av varandra och Evo Morales återvände till Bolivia efter ett års påtvingad exil i Argentina.
–Jag kommer aldrig glömma den solidaritet och det stöd jag mottog från statsledare i ”La Patria grande” [Den stora nationen, amerikanska kontinenten]. Detta stöd var helt avgörande för min överlevnad och en liten bit av mitt hjärta kommer alltid tillhöra Argentina.
Så uttryckte sig Evo strax innan han påbörjade sin väg mot La Paz som kantades av besök i olika byar i Bolivia på som ligger på vägen mot huvudstaden, där han möttes av ex-vicepresident Alvaro Linera.

De två personer boende i Bolivias huvudstad La Paz som Internationalen talat med har lite olika syn på den senaste tidens utveckling i Bolivia.
”Marcelo” antyder att valsedeln som han lade på MAS/IPSP kanske egentligen snarare var en röst mot Áñez, än för MAS. Han säger:
– Jag vet inte om jag tycker att MAS/IPSP är svaret men jag vill ha demokrati i Bolivia och att våldet ska upphöra. Människor är rädda än idag, trots att Arce är president.
Andra ger MAS ett mer ovillkorligt stöd. En person som vill vara helt anonym menar att i Bolivia ser människor ljust på framtiden trots de politiska svårigheterna, brist på förtroende för militär och misstänksamheten mot sina grannar. Hen säger till Internationalen:
– Bolivia har en lång väg att gå nu, speciellt med tanke på att pandemi råder i hela världen men jag har fullt förtroende för Arce-regeringen och jag vet att Bolivia kommer att återhämta sig från detta. Men jag ser mig om över axeln numera, jag vet inte vilka jag kan lita på eftersom många faktiskt stödde Áñez.

Ninel Barrios Pizarro

Fotnot: ”Marcelo” är fingerat.

Dela