Risk för högerextrem våg i pandemins spår

Expo varnar för en högerextrem våg efter pandemin. Montage.

▶ Expo varnar för hur högerextrema utnyttjar viruskräcken

▶ Krisen är en grogrund för rasism och konspirationsteorier

▶ Samhället måste förbereda sig med demokratiska lösningar

NY RAPPORT

I spåren av coronapandemin har rasism, desinformation och konspirationsteorier ökat runt om i världen, inklusive i Sverige. Det visar Expos nya rapport En tsunami av hat. Titeln syftar på ett citat från FN:s generalsekreterare António Guterres som i början av maj varnade för att den nya pandemin skulle släppa lös ”tsunami av hat och xenofobi, syndabocksletande och skrämselpropaganda”. Coronakrisen har redan fört med sig ökad rasism mot östasiater, ett myller av konspirationsteorier, samt gett auktoritära stater som Ungern och Polen en förevändning att ytterligare inskränka demokratiska rättigheter.
– Det första och viktigaste att konstatera är att människor som uppfattas som kineser har utsatts för en våg av våld, kränkningar och diskriminering. Det här är nånting som vi har sett i hela världen, inklusive i Sverige, säger rapportförfattaren Morgan Finnsiö som presenterade sin studie vid en digital presskonferens i tisdags.
– Det är väldigt oroande att det går så snabbt i en sån här kris, att människor börjar leta efter och ge sig på syndabockar. Det här är ett mönster som vi har sett många gånger tidigare i historien.

Morgan Finnsiö menar att den här rasismen och rädslan för östasiater som smittspridare har underblåsts av hur medier, kanske utan att tänka sig för, har illustrerat artiklar om

EXPO:s Morgan Finnsiö. Foto: David Lagerlöf

 

viruset med bilder på kineser i ansiktsmasker, och mer illvilligt av politiker som likt Donald Trump uttryckligen kallar viruset för en kinesisk sjukdom. Men hatet drabbar även andra minoriteter i länder där rasismen finns historiskt rotad.
– Vi ser också att den här pandemin i vissa länder inten­sifierar och triggar igång rasism mot andra folkgrupper som man pekar ut som synda­bockar, inte minst romer i stora delar av Östeuropa, eller i form av islam­ofobi som förvärras i länder som Indien och Sri Lanka, säger Morgan Finnsiö.
Och i Sverige har svensk­somalier, som var en grupp i Stockholms norra förorter som drabbades extra hårt vid virusutbrottets början, fått utstå mycket hat och hot. Som från en sverigedemokratisk tjänsteman som menade att man skulle sätta in militär mot svensksomalier för att minska smittspridningen.

Även konspirationsteorier har fått ett uppsving i pandemins spår, vilket spär på syndabocksletandet. Det kan till exempel vara antisemitiska konspirationsteorier om att ”judarna” ligger bakom virusspridningen. En annan är att viruset sprids via 5G-master, det vill säga den nya teknologi som utvecklats för nästa generation mobiltelefoner, vilket har sporrat en serie attentat mot infrastruktur runt om i Europa, men också medfört hat och hot mot dem som jobbar i den här branschen.
– Vi ser också att konspirationsteorierna har blivit ett element i protesterna mot regeringars åtgärder för att minska spridningen av viruset genom nedstängning av samhället. Det är något som kanske tydligast har märkts i Tyskland, där även säkerhetstjänsten har konstaterat att de här rörelserna utnyttjas av högerextrema aktörer och även rena terrorgrupper, säger Morgan Finnsiö.

Extremhögern kommer att fortsätta att utnyttja pandemin för att sprida sitt budskap, varnar Morgan Finnsiö. Till en början hade högerextrema partier som Sverigedemokraterna svårt att göra sig relevanta, då majoriteten av befolkningen slöt upp bakom regering och myndigheter vid krisens inledningsskeende. Men nu när den akuta medicinska krisen övergår till en djupare ekonomisk och social kris, finns en öppning för extremhögern att kunna hetsa och ställa befolkningsgrupper mot varandra.
– Det här är något som Sveriges politiker och civilsamhälle måste förbereda sig på och motverka genom att diskutera lösningar på krisen ur ett demokratiskt och antirasistiska perspektiv. Det är läge att se över vilka svagheter som har blottats i våra samhällen och hur vi kan motverka dem så de inte exploateras ytterligare av högerextrema aktörer, säger Morgan Finnsiö.

Per Leander

Dela