Är Palmemordet på väg att lösas?

Författaren och Palmemordsexperten Gunnar Wall. Foto: Sara Wall

Åklagaren ska presentera lösningen före sommaren

Gunnar Wall: ”Det här låter för bra för att vara sant.”

Krävs mycket bra bevis för att folk ska bli nöjda

I veckan meddelade chefsåklagare Krister Petersson att han tänker presentera svaret på gåtan om vem som mördade Olof Palme före halvårsskiftet. Internationalen har talat med Gunnar Wall, som är expert på Palmemordet och har skrivit flera böcker i frågan. Han tycker att det är uppseendeväckande att Petersson säger att mordet nu är nära att klaras upp.
– Det är det mest sensationella uttalandet från utredarna sedan åtalet emot Christer Pettersson 1988. Så det är stort det åklagaren säger nu, samtidigt som det är väldigt opreciserat, säger Gunnar Wall och tillägger skeptiskt:
– Jag är lite luttrad efter alla dessa år. Det här låter för bra för att vara sant.

Och han reagerar över det till synes improviserade sätt som åklagaren väljer att presentera den här nyheten på, som ett svar mer eller mindre i förbifarten på en fråga från Sveriges Television.
– Jag tycker att det är konstigt. Petersson säger att de satsar på en avslutning inom fyra månader. Under den tiden ska utredarna antingen hinna med att lägga fram ett åtal eller göra en sammanställning om varför de menar att utredningen ska läggas ner. Men den kan rimligtvis bara läggas ner om de kommer fram till ett säkert besked om att mördaren inte längre är i livet och att det därmed inte längre går att väcka åtal. Ett sådant besked kräver lika tunga bevis som ett åtal, det går inte bara att hänvisa till utredarnas spekulationer, säger Gunnar Wall och fortsätter:

– Om de nu sitter på sådan information, vilket de i och för sig kan göra, är det ändå inte lätt att förstå varför de väljer att gå ut med den på detta sätt. Det gäller i synnerhet om det finns misstänkta i livet som ju kan bli varnade av ett sådant här uttalande. Möjligtvis hoppas utredarna i så fall på att den eller de som de är ute efter ska råka i stress och avslöja sig. Men jag tror inte så mycket på den varianten. Snarare ställer jag mig frågan om Krister Petersson själv känner sig pressad för att inte utredningen kommit längre än vad den gjort och att han därför inte kan låta bli att lova mer än vad han har täckning för.
– Nu spekulerar alla och hoppas att det är just deras teorier som ska visa sig stämma med vad Petersson har i bakfickan. Men jag tror man ska vara försiktig med slutsatser både om hur mycket utredarna egentligen vet och om vad det i så fall skulle gå ut på.

Men även om han är skeptisk utesluter Gunnar Wall inte att det kan ha kommit fram någon viktig ny information i utredningen som gör att man kan avsluta fallet.
– Jag brukar alltid säga att jag är optimistisk. Mordet kan klaras upp om någon som vet avgörande saker bestämmer sig för att prata. Och visst skulle något sådant kunna ha hänt nu. Till exempel att en släkting till en gärningsman har suttit inne med sanningen och nu av någon anledning velat berätta och kanske till och med har vapnet liggande i nån källare. Det är inte omöjligt. Men jag kan fortfarande inte förstå varför utredarna i så fall inte samlar ihop sig i lugn och ro innan de lägger fram vad de har, säger han.

Kommer folk acceptera om utredarna säger att mordet är löst och lägger ner fallet?
– Det beror ju på. Då måste de komma med en omfattande offentlig dokumentation som är så genomarbetad att det framstår som löst. Om det finns några uppenbara svagheter i det de lägger fram, så kommer det nog inte att godtas av särskilt många. Det finns ju så mycket folk idag som har så många uppfattningar om vad det här mordet handlade om, och alla som drar andra slutsatser än utredarna kommer att ifrågasätta en lösning som de inte gillar. Och om det visar sig att utredarna lägger fram något som de inte kan underbygga kommer rättsapparatens anseende att ta skada.

Per Leander

Dela