USA: Seger för socialist i Seattle

Kshama Sawant,

▶ Kshama Sawant omvald till stadsfullmäktige

▶ Världens rikaste man kunde inte stoppa henne

▶ Gräsrotskampanj mobiliserade till valsegern

Kshama Sawant från den amerikanska organisationen Socialist Alternative har blivit omvald till stadsfullmäktige i Seattle, Washington. Det blev dock ett dramatiskt val, där utmanaren Egan Orion först såg ut att vinna, men där det exakta valresultatet var oklart flera dagar efter valdagen den 5 november på grund av poströsterna. Först den 13 november när rösträkningen var helt färdig, stod det klart att Kshama Sawant vann med knappt 52 procent av rösterna, och Egan Orion erkände sig besegrad.
Egan Orions valkampanj hade finansierats av världens rikaste man, Jeff Bezos, som äger det multinationella e-handels- och medieföretaget Amazon, med huvudkontor just i Seattle. Ut­över ett stort ekonomiskt stöd från Amazon, fick Egan Orion även bidrag från Microsoft och Boeing, samt Seattles Handelskammare.

Det är inte en slump att Amazon satsade stort för att försöka få bort Kshama Sawant. Ända sedan hon blev vald första gången 2013 har hon varit en nagel i ögat för storkapitalet. Hon har lyckats göra så att Seattle blivit den första större staden i USA att införa minimilöner på 15 dollar i timmen, bekämpat gentrifiering genom reglerade hyror, försvarat urinvånares rättigheter, samt kämpat för gratis kollektivtrafik. Detta har hon kunnat göra i samarbete med en aktivistisk gräsrotsrörelse som satt tryck även på de övriga politikerna i stadsfullmäktige.
Det som fick Amazon att se rött var framför allt när Kshama Sawant 2018 lyckades driva igenom ett beslut om att storföretag, som Amazon med sitt huvudkontor i Seattle, skulle beskattas för att staden bland annat skulle kunna finansiera billigare bostäder till fattiga. Men efter enorm press från storföretagen, samt Amazons hot om att flytta därifrån, beslutade stadsfullmäktige att dra tillbaka skatten med siffrorna 7 mot 2.

Målet för Amazon var nu alltså att helt få bort Kshama Sawant genom att lansera och sponsra Egan Orions kandidatur. Egan Orion är en lokal affärsman som tidigare inte varit politiskt aktiv, men beskriver sig som ”progressiv” och är en känd gayrättsaktivist som bland annat brukar sponsra stadens årliga Prideparad, varför man nog hoppades att han skulle kunna dra vissa vänstersinnade röster från Sawant.
Utöver ett rekordstort ekonomiskt uppbackande från storkapitalet fick Orion även stöd från de konservativa fackföreningsledarna, medan majoriteten av fackens aktivister backade Kshama Sawant. Valkampanjen beskrivs också som att ha varit väldigt smutsig, då det rapporteras om att Orions betalda valarbetare har vandaliserat och rivit ner Sawants valaffischer.

Men om Kshama Sawant saknade storföretagens kapital, lyckades hon samla in 5,5 miljoner kronor från tusentals donatorer som gav i genomsnitt 20 dollar var. Hon hade också en armé av volontärer som kampanjade för att få henne omvald genom att knacka på över 225 000 dörrar och ringa mer än 200 000 telefonsamtal. Hon fick även uttalat stöd från den demokratiske socialisten Bernie Sanders, som hoppas på att få ställa upp i nästa års presidentval för Demokraterna.
Stadsfullmäktige i Seattle består av nio folkvalda ledamöter som representerar sju olika distrikt i staden. Varje distrikt hade sina egna kandidater i valet. De övriga kandidaterna som valdes in i stadsfullmäktige representerar Demokratiska partiet.

Per Leander

 

■ Kshama Sawant är medlem i Socialist Alternative som är en del av världsorganisationen CWI, Committee for a Workers’ International, av vilken Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen.

Dela