Hur konstigt det än kan låta så är socialismen på frammarsch i USA. För alltfler människor, både unga och gamla, har den gått från att vara ett skällsord till att bli ett begrepp som skapar nyfikenhet. Den populäre presidentkandidaten Bernie Sanders vinner alltfler väljare på att han är rak och ärlig med sin socialistiska ideologi. Men det är inte allt. I Seattle har socialisten Kshama Sawant nu blivit vald till en av de nio som sitter i stadens City Council. För andra gången. Något som påverkar hela landet.
En lördagskväll i mitten av oktober sitter en brokig skara människor i det bakre rummet på Dempsey’s bar i centrala Columbus och tittar på en skärm. Eftersom hemmalaget Buckeyes spelar borta är det en smula otroligt att rummet är fullt. Det som spelas upp på skärmen är nämligen inte amerikansk fotboll utan ett inspelat meddelande från Seattle. Syftet med meddelandet är att bidra till att skapa en socialistisk våg över USA och det är Kshama Sawant som talar. Hon tillhör Socialist Alternative och det är också de som anordnar kvällens möte. Kyle Landis som hållit i kvällens introduktion är aktiv både i Socialist Alternative och i gräsrotsrörelsen för Bernie Sanders. Han har berättat att han allt oftare får frågan ”vad är socialism?” och att kvällens möte kan komma att följas upp med en sammankomst för alla som vill veta mer om och diskutera kring begreppet socialism. Flera av deltagarna på Dempsey’s arbetar aktivt för att få Bernie Sanders till president, men de är inte bara intresserade av att ta en person till makten, de vill också bygga vidare på den växande gräsrotsrörelsen. Precis som Kshama Sawant vill de bygga en oberoende vänsterrörelse, såväl i Columbus som i hela USA. En rörelse som fortsätter att spira också efter presidentvalet 2016.
Budskapet från Kshama Sawant är inspelat samma dag, i segeryran efter valvinsten. Det är tydligt och rakt på sak, utan omvägar. Det här är kvinnan som vann valet till City Council 2013 genom en massiv gräsrotsorganisering och med löftet att höja minimilönen i Seattle till 15 dollar i timmen. För första gången på 100 år fick en socialist makt att påverka besluten i Seattles stadshus, som annars kontrolleras av företagssponsrade demokrater.
– Arbetare kan kämpa mot storföretagen och vinna. Socialismen måste vara ryggraden i en sådan rörelse, en rörelse mot arbetslöshet, fattiglöner, bristen på billiga bostäder, rasism, sexism och förstörandet av vår planet, säger Kshama Sawant i det inspelade meddelandet. Hennes kampanj har inte uppskattats av företagsägarna och majoriteten av Demokraterna i City Council. Sex månader efter att hon blev vald 2013 lyckades hon med hjälp av trycket från gräsrotsrörelsen utanför stadshusets väggar att få igenom den höjda minimilönen. Seattle blev den första stora staden i USA med en minimilön på 15 dollar i timmen. San Francisco och Los Angeles följde strax i samma fotspår. Den kan jämföras med den federala minimilönen på 7,25 dollar som många stater tillämpar.
Nu talar Kshama Sawant om att motverka hyreshöjningar och korrupta hyresvärdar, sätta ett hyrestak och skapa tillgång till billiga bostäder. Ett av hennes mest populära förslag är att införa kommunalt bredband som ett alternativ till de dyra och avskydda privata bolagen.
Inget av detta har setts med blida ögon av stadens elit och attackerna under årets kampanj har varit hårda, smutskastningen löjeväckande. Men det har inte hindrat Kshama Sawant. Arbetarstöd är nyckelelementet i hennes politiska strategi. Hon är en brinnande aktivist och organisatör med band till Occupy Seattle och hennes organiseringsstrategi liknar den Bernie Sanders nu arbetar efter: att bygga en politisk gräsrotsrevolution som kan råda bukt på ojämlikheten i samhället. Hennes kampanj bestod i år av över 600 volontärer, mer än 30 fackföreningar och ett dussintal organisationer. Den samlade in mer pengar än alla de övriga kandidaterna, det allra mesta i små donationer, trots att den, precis som Bernie Sanders kampanj, vägrar ta emot pengar från företag. Gräsrotspengar. 90 000 dörrar knackades och 170 000 telefonsamtal ringdes. Men kampanjen handlade inte bara om att behålla Kshama Sawant i City Council utan om att bygga en rörelse som kämpar för arbetande människor, inte företag.
Samtidigt som Bernie Sanders gräsrotsrevolution mot miljardärsklassen växer så att det knakar över hela USA, visar Kshama Sawants seger i Seattle att folket kan välja en socialist, om och om igen. Eftersom det är en människa som arbetar för allas rättigheter, inte bara fåtalets.
– Arbetarrörelsen kan besegra företagspolitikerna och erbjuda ett oberoende arbetarklassalternativ, fritt från pengar från Wall Street. Det går inte att tjäna både storföretagen och arbetarna samtidigt. Vi vann för att vi är organiserade kring ett antal idéer och ett politiskt program som otvivelaktigt står på de utsattas sida, säger Kshama Sawant uppe på skärmen och fortsätter:
– Återigen frågar miljoner människor vad socialism är. Det är ett globalt samhälle som ger en hög levnadsstandard till alla människor på ett miljömässigt hållbart sätt. Ett samhälle där alla har möjligheten att livet till fullo. För att nå det behöver vi ha en global ekonomi där vanliga människor har demokratisk kontroll över besluten som rör deras liv. Det är ett socialt rättvist samhälle där diskriminering grundad på ras och kön bara finns i historieböckerna och där alla har tillgång till arbete och rimlig lön, gratis sjukvård, gratis utbildning, bra bostäder och hyggliga pensioner.
Det samhälle Kshama Sawant beskriver är ett samhälle byggt på solidaritet. Ett samhälle väldigt långt från det kapitalistiska, det som väldigt många människor upplever inte är till för dem. De som varje dag kämpar för att få det att gå ihop är trötta på företagseliten och dess inflytande över politiken, trötta på att leva på fattigdomsgränsen i världens rikaste land.
Kshama Sawant tror att en vänstervåg är möjlig i USA. Hon pekar på Seattle och menar att arbetarrörelsen borde ha sina egna oberoende kandidater i alla städer. När Bernie Sanders funderade på att delta i presidentvalet uppmanade hon honom att ställa upp som oberoende eftersom hon inte tror att Demokraterna är kapabla att driva en politik som inte gynnar Wall Street. Samtidigt menar hon att Bernie Sanders presidentvalskampanj har skapat ett enormt momentum för förändring bland unga människor och arbetare i USA. Ett momentum som underlättat för hennes egen kampanj. Nu finns det en presidentkandidat som säger att det behövs en politisk revolution mot de rika. Hans budskap gör att människor börjar se sig om efter socialistiska alternativ i sin närhet.
Både Kshama Sawants omval och Bernie Sanders presidentvalskampanj visar på den potential som nu verkar finnas att organisera arbetarklassen politiskt i USA. De båda socialisterna tvingar den politiska debatten åt vänster, lokalt och nationellt. De tvingar andra politiker att åtminstone diskutera saker som sjukvård och utbildning för alla. De är framgångsrika därför att de fokuserar på och fångar upp de växande rörelserna i landet. På Black Lives Matter, kravet på 15 dollar i minimilön och studenternas motstånd mot de enorma skuldfällor de tvingas in i.
När Kshama Sawant talat färdigt om hur folket bör ta över kontrollen över de stora företagen och bankerna som idag styr världen och skapa en grön, socialistisk demokrati, och om den vänstervåg och det stora arbetarparti hon hoppas på tar Kyle Landis över och leder en diskussion kring det vi nyss hört. Det blir ett yvigt samtal med många frågor, funderingar och förslag på hur en socialistisk rörelse kan byggas och vad som kan göras konkret i Columbus. Den allmänna uppfattningen på mötet är att det är dags att gå ut och tala med människor om de problem som de upplever i vardagen. Alla är överens om att det finns mycket att ta itu med för en socialist i dagens USA och att det är avgörande att använda den entusiasm som skapats av Bernie Sanders och Khsama Sawant för att bygga en långsiktig rörelse lokalt. Som en av kvällens deltagare formulerade det, en ung juridikstudent:
– Socialismen är det närmaste vi kommer möjligheten att förhindra att någon människa ramlar genom sprickorna i samhället.
Text och foto:
Emma Lundström