Ingen U-båt, men Försvaret fick höjda anslag

SMHI:s havsboj som gav ifrån sig u-båtssignalerna. Foto Per Olsson/SMHI

SMHI:s havsboj som gav ifrån sig u-båtssignalerna. Foto Per Olsson/SMHI

Minns ni jakten u-båtar i Stockholms skärgård 2014? ÖB och försvarsminister Peter Hultqvist hävdade då bestämt att man hade bevis på att det var utländsk makt (underförstått Ryssland) som kränkte och hotade svenskt vatten.
Nu, fem år senare, kan Svenska Dagbladet avslöja att det som misstänktes vara en främmande u-båt i själva verket var ljudsignaler från en havsboj tillhörande metrologiska instituetet SMHI som används för att göra mätningar i Östersjön. Det var något fel på bojen, varför den gav ifrån sig signalerna.

Försvarsledningen och regeringen fick besked om misstaget redan i maj 2015, men trots det valde myndigheterna att hålla sanningen hemlig för allmänheten. Visst skulle man kunna skratta åt hela historien (vilket ryssarna med rätta nu gör), men kom då ihåg att händelsen användes som argument för att driva in Sverige i en ny försvarsallians med USA/NATO genom värdlandsavtalet som antogs 2016, samt de senaste årens massivt höjda anslag till Försvarsmakten.
Och Svenska Dagbladet, precis som all annan borgerlig media, var då med och drev upp paranoian och krigshetsen.

Per Leander

Dela