”Vi kommer aldrig skicka tillbaka människor till Libyen”

Flyktingar på Medelhavet. Foto: Hannah Wallace Bowman

Flyktingar på Medelhavet. Foto: Hannah Wallace Bowman

▶ Fyra räddningsinsatser på lika många dagar
▶ Ocean Viking har nu 356 migranter ombord
▶ Men ingen hamn är villig att ta emot skeppet

Hjälporganisationerna Läkare utan gränser (MSF) och SOS Méditerranée, som driver fartyget, har tidigare sagt att båten kan rymma mellan 200 och 250 personer. Måndag 12 augusti hämtades 105 personer ur havet från internationella vatten, cirka 40 sjömil från den libyska kusten.
I skrivande stund befinner sig 356 räddade migranter ombord på Ocean Viking. De har plockats upp under fyra räddningsaktioner på fyra dagar. Frågan är vad som händer nu. Norges justitieminister, framstegspartisten Jøran Kallmyr kräver att migranterna transporteras tillbaka till Afrika.
Fartyget kontaktade Maltas myndigheter efter måndagens räddningsinsats. Men Malta vägrar att låta Ocean Viking gå i hamn och säger att Malta bara är skyldiga att ta emot människor som hämtas i Maltas så kallade räddningszon.

Ocean Vikings operationskoordinator Nicholas Romaniuk säger att de har försökt i fem dagar att få tag i den libyska kustbevakningen utan framgång. Italiens inrikesminister Matteo Salvini upprepar å sin sida att det är ”absolut förbjudet” för Ocean Viking eller något annat räddningsfartyg att komma in i italienska territoriella vatten. Sam Turner, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Libyen och på Medelhavet, kommenterar:
– Vi kommer aldrig att skicka tillbaka människor till Libyen. Vi vet, genom vår egen personal på plats, vilken fruktansvärd tillvaro människor flyr ifrån. De ser ingen annan utväg än att ta den dödliga rutten över Medelhavet. Ingen människa ska tvingas att välja mellan att riskera sitt liv på havet eller att fastna i en cirkel av våld och utnyttjande i Libyen. De här människorna har inget val.

Marco Jamil Espvall

Dela