Theresa May avgår och Brexit går högerut

Montage. Foto: CC-BY-4.0: © European union 2019 – Source: EP

KOMMENTAR

Så med sin regering på väg att falla sönder runt sig, och efter att ”1922-kommittén” ryckt undan mattan under fötterna på henne, gick May till sist med på det oundvikliga och tillkännagav sin avgång. Hon valde att göra det när underhuset ska ta paus och innan resultaten från EU-valen på söndag, som kommer att bli förödande för Tories.
Hon avgå samma dag som denna tidning kommer ut (fredag 7 juni) och kampanjen för valet till Tories partiledare kommer att inledas på måndagen den 10 juni. Hon kommer att bli kvar som tillfällig premiärminister tills den processen är färdig, troligen i början av augusti och kommer att bli kvar för att ta hand om Trump.
Upp till 20 kandidater jagar frenetiskt efter jobbet, och det finns inte mycket som pekar på vem som troligen kommer att vinna. Det som står klart är att Brexits högerutveckling kommer att skyndas på och att den nya ledaren kommer att vara för en hård Brexit och kommer att efterlikna Nigel Farage så mycket som möjligt och lova att lämna EU utan avtal.

Gör detta det mer sannolikt med en Brexit utan avtal i slutet av oktober, med tanke på att May är borta och det nu finns en laglig brytning tillgänglig för någon som är för en hård Brexit? Inte nödvändigtvis. Det finns två saker att tänka på. Den första är att frågan om den brittiska gränsen på Irland inte kommer att försvinna bara för att en ny hård förespråkare, som i denna fråga lurar sig själv, börjar slå näven i bordet i Bryssel. Den hårda verkligheten är, att om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal, så blir den brittiska gränsen på Irland, enligt WTO:s regler, en gräns mellan EU och Storbritannien, och det blir oundvikligt med en hård gräns oavsett hur mycket det talas om motsatsen.
Det andra är hur det ska gå att få igenom en Brexit utan avtal till slutet av oktober. Det kräver att parlamentet måste förbigås samtidigt som mandatfördelningen i parlamentet sannolikt inte kommer att förändras. Det kommer att bli mycket svårt utan att splittra Torypartiet ännu mer och utan att det uppstår ännu en konstitutionell kris, vilket skulle leda till antingen allmänna val eller en andra folkomröstning.

Med andra ord är det fortfarande möjligt att stoppa Brexit, men Labour är nyckeln till det. Det innebär att Labour måste ta ställning och sluta tala om att förhandla fram sitt eget Brexitavtal, och stöda en andra folkomröstning med alternativet att stanna kvar. Samma sak gäller om det utlyses nya allmänna val med Brexit kvar som central fråga. Labour måste inse att det inte finns något som heter en mjuk eller jobbvänlig Brexit. De måste vädja till de allt fler som röstar för att stanna kvar som en del av ett program som baseras på tydliga krav mot åtstramningar: ”För de många – inte de få”.

Alan Davies

Artikeln är tidigare publicerad
i Socialist Resistance. Översättning: Göran Källqvist.

Dela