”Bara massiva protester kan rädda hyresrätten”

Omkring 700 personer kom till demonstrationen utanför stadshuset måndagen den 28 januari.

▶ Bostadsdemonstration utanför stadshuset i Stockholm

▶ Politikerna hotar med utförsäljningar och marknadshyror

▶ Många hyresgäster är rädda att de ska tvingas lämna sina hem

Uppemot 700 personer samlades utanför stadshuset i ett vinterkyligt Stockholm på måndagskvällen för att försvara hyresrätterna, som nu hotas av privatiseringar och marknadshyror. Redan i

Arne Johansson från Norra Järva stadsdelsråd.

höstas, när alliansen tog över styret i Stockholm tillsammans med svikarna i Miljöpartiet, förklarades att stadens nya mål är att sälja ut allmännyttan. Sedan dess har läget förvärrats av den nya regeringsuppgörelsen i januari mellan Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna, som bland annat slog fast att fastighetsägare ska få sätta marknadsanpassade hyror vid nyproduktion av hyresrätter.
– Alla som kommit hit idag förstår att det här är dagen D. Eller akt 1, för att säga som de Gula västarna i Frankrike. Nu börjar motståndet på allvar, sa Arne Johansson från Nätverket Rädda Hyresrätterna, som var en av talarna på demonstrationen. Han påpekade att i Stockholmsförorten Husby där han bor har hyresgästerna tidigare lyckats stoppa planer på ombildningar genom att organisera ett motstånd.
– Bara massiva protester kan förhindra att 2019 blir början på nya och nattsvarta år för landets hyresgäster, och för de ungas chans till en bostad som de har råd med, sa Arne Johansson.

Nätverket Ort till Ort Hade ställt upp tält för att visa hur de kommer tvingas bo om marknadshyror och utförsäljningar blir verklighet.

Några aktivister från nätverket Ort till Ort hade tagit med sig tält som de symboliskt slog upp framför Stadshuset, med budskapet att de kanske kommer tvingas bo så i framtiden. För konsekvenserna om hyrorna chockhöjs och marknadsanpassas kommer för många fattigare hyresgäster innebära att de fördrivs från sina hem och inte vet vart de ska ta vägen.
Men det var inte bara stockholmare på plats. Från Göteborg kom även Håkan Bernhardsson från organisationen Momentum, för att tala på demonstrationen.
– Vi tvingas inte bara demonstrera för att människor ska kunna hitta någonstans att bo, vilket är en mänsklig rättighet. Vi tvingas nu också demonstrera för att människor ens ska kunna bo kvar där de bor, sa han.

Håkan Bernhardsson, Momentum.

Håkan Bernhardsson påpekade att för 30 år sedan lade staten mer än 5 procent av sina utgifter på bostadsbygge, men idag är det bara 0,43 procent av budgeten.
– Folk frågar sig varför vi haft bostadsbrist sedan 1980-talet, men är det så konstigt, när staten i dag lägger en tiondel av vad den tidigare gjort på det området. Det går att lösa bostadsbristen, bara vi investerar i det i stället för att strössla skattepengar på höjda RUT-bidrag för överklassen. Vi behöver mer av välfärd, mer av det gemensamma, förklarade han och tyckte att det var dags att sänka hyrorna istället för att höja dem.
– Jag vill att ni lovar varandra att vår kamp för ett bättre samhälle inte stannar här. Det kommer garanterat fler demonstrationer, då vi ska vara minst lika många. Visa vad ni står för, både bland grannarna, på nätet och på gatorna. Kom samman, förena er. Tillsammans är vi så mycket starkare. Vi ska stoppa utförsäljningarna, sälj inte ut våra hem!

Per Leander
Foto: Jonatan Johansson

Dela