Ojämlikhet leder till fattigdom

En utslagen familj vilar sig mitt i folkvimlet i Kairo. Foto: Emma Lundström

► Antalet superrika i världen ökar
► Samtidigt blir de fattiga fattigare
► Oxfam: ”De rika måste beskattas”

Årets ojämlikhetsrapport från hjälporganisationen Oxfam har landat i medierna. Som vanligt lagom till att världens rikaste och mäktigaste möts på världsekonomiskt forum i schweiziska Davos. Rapporten heter Public good or private wealth?. Som vanligt visar också rapporten på det faktum att de rika blir rikare och de fattiga fattigare. Och som vanligt är det kvinnor och flickor som drabbas hårdast av den ekonomiska ojämlikheten.
Oxfam pekar på hur världens 2 000 dollarmiljardärer sammanlagt tjänade 23 miljarder kronor om dagen förra året. Samtidigt minskade tillgångarna för de 3,8 miljarder människor som utgör världens fattigaste, med sammanlagt fyra miljarder kronor om dagen. Dessutom äger de 26 rikaste människorna lika mycket som de 3,8 miljarder fattigaste.

Sedan finanskrisen 2008 har antalet miljardärer fördubblats. Mellan 2017 och 2018 tillkom en ny miljardär varje dag. Samtidigt har beskattningen av de rikaste bara minskat och många av dem gömmer delar av sina tillgångar i skatteparadis. Detta medan halva jordens befolkning lever på mindre än 50 kronor om dagen och 100 miljoner människor tvingas in i extrem fattigdom varje år på grund av sjukvårdskostnader. Brist på kostnadsfri utbildning har lett till att 262 miljoner barn inte går i skolan.
Även om den extrema fattigdomen har minskat på det globala planet de senaste decennierna, så ökar ojämlikheten inom länderna. Den förvärras av att många regeringar underfinansierar sjukvård och utbildning.
Beskattningen är en stor del av problemet, menar Oxfam. De allra rikaste människornas förmögenheter ökar snabbt, samtidigt betalar de i många fall en lägre skattesats än tidigare. När de rika inte betalar tillräckligt med skatt ökar ojämlikheten och samhällsklyftorna. Välfärden blir lidande. Oxfam föreslår att världens regeringar inför skatter på till exempel arv och kapital. Skatter som har sänkts eller avskaffats i många länder, däribland Sverige.
Rättvis beskattning kan göra att länder får råd med sådant som rent vatten, gratis sjukvård och utbildning för alla. Om den rikaste procenten av jordens befolkning betalade en halv procent extra i skatt på sina förmögenheter, så skulle det bland annat kunna betala skolgången för alla de världens barn som idag inte får gå i skolan.

Oxfam menar helt enkelt att ojämlikheten måste minska för att fattigdomen ska kunna besegras. De rikaste måste beskattas, skatteflykt upphöra och offentliga tjänster bli tillgängliga för alla. Dessutom måste företag ta sitt ansvar för att människorna de och deras underleverantörer anställer har löner som går att leva på.
Kritiken från de marknadsliberala tankesmedjorna har naturligtvis inte låtit vänta på sig. Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro, skriver under rubriken Tillväxt är viktigare än omfördelning, Oxfam, att rapporten ställer upp en ”falsk dikotomi”. Han menar att rikedomsbekämpning inte alls hjälper världens fattigaste. Välståndet ökar istället av ”ett bättre näringslivsklimat med mer handel och investeringar i fattiga länder”.
Oxfams vd, Winnie Byanyima, har meddelat att hon kommer att befinna sig i Davos för att uppmana världens regeringar att vakna och ta ansvar. Att beskatta rikedom och lägga pengarna i den offentliga sektorn, där de behövs.

Emma Lundström

Dela