”Andalusien måste säga till hela Spanien: Nu räcker det!”

Podemos och Pablo Iglesias backar Teresa Rodriguez och Adelante Andalucia. Foto: canalsur radio y tv / Podemos.

▶ Resultatet i regionalvalet ses som en temperaturmätare för hela landet

▶ Valet i Andalusien är avgörande för hela Spaniens politiska utveckling

 

Högerpartiet Partido Populars (PP) inblandning i korruptionshärvan ”Gürtel” ledde 1 juni till att ett misstroendevotum mot den sittande regeringen fick majoritet. Det socialdemokratiska PSOE och vänsterpartiet Podemos bestämde sig då för att fälla regeringen, och den socialdemokratiska minoritetsregeringen som då tillträdde har sedan dess delvis stoppat de värsta inslagen av högerpolitik. Podemos generalsekreterare, Pablo Iglesias, har hela tiden velat påverka politiken åt vänster men socialdemokraterna har vägrat att bryta helt med högerpolitiken och har därför inte haft stöd från vänstern i budgetarbetet.
Självständighetsrörelsens partier i Katalonien har också satt sig på tvären då Kataloniens politiska fångar som suttit fängslade sedan folkomröstningen 1 oktober 2017 hotas av långa fängelsestraff. PSOE-regeringen försöker nu därför regera med hjälp av dekret men det blir alltmer uppenbart att den kommer att utlysa allmänna val i maj 2019, alltså tidigare än vad som var tänkt.

Redan nu sker en slags valupptakt i Andalusien, där det regerande PSOE beslutat att det regionala valet ska äga rum redan den 2 december i år. PSOE i Andalusien styrs av högersossen Susana Díaz som tror att ett tidigarelagt val kommer att gynna PSOE.
Podemos ställer i detta regionala val upp som ”Adelante Andalucia” (Framåt Andalusien). Detta ogillades i början av Podemos generalsekreterare Pablo Iglesias som in i det sista försökte hindra denna linje som innebär att Podemos i Andalusien öppnar sina listor för andra partier och rörelser i ett försök att utmana PSOE som under 37 år klamrat sig fast vid makten i Spaniens mest folkrika region. Podemos i Andalusien höll för ett tag sedan en medlemsomröstning och antikapitalisten Teresa Rodríguez gick segrande ur denna strid. Idag sluter hela Podemos upp bakom ”Adelante Andalucia”. Pablo Iglesias och Teresa Rodríguez har därför kampanjat tillsammans för ”Adelante Andalucia” inför det viktiga valet den 2 december.

För några dagar sedan deklarerade Iglesias att Podemos centralledning bestämt sig för att bryta sitt stöd till den socialdemokratiska regeringen eftersom den envisas med att vilja styra via dekret. Podemos har nu inför de sannolikt annalkande allmänna valen inlett en internprocess med primärval för att utse sina kandidater.
Teresa Rodríguez i Andalusien leder ett politiskt projekt som värnar om de arbetandes materiella och sociala villkor. På ett valmöte tillsammans med Pablo Iglesias sa hon att vänsterns alternativ kan lösa Andalusiens strukturella problem, som också är Spaniens problem medan Iglesias riktade hård kritik mot bankirernas girighet och den parasitära monarkin. “Tere”, som Teresa Rodríguez brukar kallas i Podemos, förde ett resonemang där hon manade folk att gå vidare, att kämpa för en erövring av grundläggande rättigheter och att aldrig vänja sig vid prekariatet.
– Vi kan inte tillåta att nästa generation vänjer sig vid att leva utan rättigheter. Nu måste vi vinna segrar! I dessa hemska dagar kan vi inte tillåta att den här generationen vänjer sig vid att det alltid är bankerna som segrar. Rättvisan härstammar från folket och inte från finansinstituten.

Inför det andalusiska valet är högern splittrad. PP (Partido Popular) är djupt misskrediterat efter korruptionsskandalerna på riksnivå som fortfarande skakar samhället. PP:s nye ledare är Pablo Casado och han är ännu mer högervriden än föregångaren som tvingades göra sorti på grund av korruptionsskandalerna. Casado påminner om Trump i USA och Bolsonaro i Brasilien. Han hävdar att Spaniens kolonisering av den sydamerikanska kontinenten aldrig ägt rum: ”Vi koloniserade inte, vi bara byggde ett större Spanien”. Casado satsar just nu allt på valresultatet i Andalusien eftersom han tror att PP kan utnyttja det som en trampolin inför de olika val som väntar 2019. Högerrivalen till PP är Ciudadanos, högerns motsvarighet till Podemos.
Ciudadanos riktar mycket av sin energi mot PP, eftersom det vill bli högerns ledande kraft i såväl Andalusien som i Spanien.

Nytt är att även en självständig brunhöger dyker upp i detta val genom VOX (betyder Röst på latin). Det nationalistiska VOX har en rabiat inställning till självständighetsrörelsen i Katalonien, är i total konfrontationskurs mot den växande feministiska rörelsen och kännetecknas liksom andra likasinnade i Europa av xenofobi och rasism. Även fast det finns nyansskillnader högertrillingarna emellan enas de i handling mot alla som ifrågasätter Francodiktaturens svurna tid.
Den sittande socialdemokratiska regeringen backar upp Susana Díaz som målas upp som representant för ”den ansvarstagande vänstern” mot en revanschlysten höger. Diaz har konsekvent vägrat ställa upp i offentliga debatter med Teresa Rodriguez samtidigt som hon uppmanat antikapitalisterna i Podemos att ”överge populismen” för att i stället gå i Pablo Iglesias och Alexis Tsipras spår. Det verkar nästan handla om politisk analfabetism – vet inte människan vad som hände med Syriza när Alexis Tsipras kapitulerade inför EU:s diktat?

Alltfler inser nu att det regionala valet i Andalusien är avgörande för hela Spaniens politiska utveckling. Pablo Iglesias talade i förra veckan på ett valmöte i staden Sevilla inför drygt 5 000 åhörare:
”I Andalusien avgörs Spaniens öde och framtid. Den avgörande faktorn för att Spanien ska förändras är Andalusien, som det skedde för 40 år sedan. Andalusien måste säga till hela Spanien: Nu räcker det!”.

Alex Fuentes

Dela