”Vänstervågen har inte ebbat ut”

Amauri Chamorro Foto: Carlos Contreras

Den sjunde oktober går Brasilien till presidentval. Internationalen har träffat den brasilianske valstrategen Amauri Chamorro som tror att Fernando Haddad från arbetarpartiet PT kommer att vinna valet och menar att det fortfarande finns en vänsterkraft att räkna med i Latinamerika

 

Kandidaten som leder opinionsmätningarna med 28 procent är Jair Bolsonaro, den före detta kaptenen från diktaturen. Han har starkt stöd bland militärer och hos de mest högerradikala frikyrkorna i landet. Men journalisten Amauri Chamorro som arbetat som valstrateg i bland annat Brasilien, Ecuador, Chile och El Salvador menar, liksom många andra, att Bolsonaro inte har en chans i den andra omgången i presidentvalet den 28 oktober.
– Han har ett mycket lågt tak, det vill säga ett mycket högt ogillande. Han kan inte växa mycket mer. Hans aggressivitet mot kvinnor i sina tal har gjort att 60 procent av de brasilianska kvinnorna ogillar honom starkt. Även medelklassen avskyr honom. Medelklassen kan vara konservativ i ekonomiska frågor men i etiska och moraliska frågor är de mycket mer liberala. Därför kommer de inte rösta på Bolsonaro. Dessutom visar mätningar att han förlorar mot alla kandidater i den andra omgången, säger Chamorro.

Fernando Haddad däremot inledde sin valkampanj med ett golv på cirka 20 procent och har på två veckor knappat in på Bolsonaro inför första valomgången den 7 oktober. Haddad tog över som PT:s kandidat den 11 september när det blev klart att den fängslade Lula inte skulle få delta i valet. Lula som i månader lett mätningarna med 40 procent har lyckats överföra mycket att sitt stöd till Haddad.
– Jag tvivlar inte på att Haddad går till andra omgången och han kan även gå om Bolsonaro i första. Han kommer ge vänstern segern. Detta bekräftar att den progressiva cykeln i Latinamerika inte är slut. Det kommer ge nytt liv i kampen om kontinenten mellan högern och vänstern.
– En seger kommer ha internationell betydelse. Brasilien är en av de största ekonomierna i världen. Det borde betyda en förstärkning av BRIC och ett återupplivande av både den sydamerikanska gemenskapen UNASUR, som nu attackeras barbariskt, och den latinamerikanska gemenskapen CELAC. Brasilien bör bidra till att ena kontinenten gentemot EU och USA.
Amauri Chamorro säger att den latinamerikanska högern använt sig av en rättslig krigföring så kallad lawfare för att hålla vänstern borta från makten.
– Det är en politisering av rättsväsendet med syfte att kriminalisera vänstern. Brasiliens tidigare president Lula och vicepresidenten i Ecuador Jorge Glas, båda idag i fängelse, åtalades i skenrättegångar för korruption. Ecuadors tidigare president Rafael Correa och Argentinas Cristina Fernandes Kirchner är på väg att åtalas liksom vänsterns presidentkandidat i Colombia Gustavo Petro och den chilenske vänsterkandidaten Marco Enrique Ominami.
– I Lawfare finns en grupp inflytelserika domare och åklagare som agerar som ett politiskt parti. De inleder rättsliga processer mot vänsterledare samtidigt som de konstant filtrerar information till medierna. Mediekonglomeraten gör också sitt genom att plantera en mediebild med spekulationer och rykten. Ingen respekterar rättsprocessen, menar Chamorro.

Han driver tesen att samspelet mellan rättsväsendet och mediebolagen skapar en mediebild som leder till att folkopinionen på förhand dömer den korruptionsanklagade utan att det egentligen tillförts några bevis. Den planterade mediebilden öppnar också upp för att domare och åklagare bryter mot lagen för att kunna komma åt den åtalade.
– Tänk dig Ecuador med två tusen privata medier. Alla är motståndare till Rafael Correa. Han kommer att dömas i medierna utan några riktiga bevis.
Den stora förloraren i det brasilianska valet blir den traditionella högern. Högerpartiet PSDB:s kandidat Geraldo Alckmin får högst 10 procent i mätningarna och Henrique Meirelles från det så kallade maktpartiet PMDB, sittande presidenten Temers parti, når knappt 3 procent.

Högerns misslyckande förklarar han såhär:
– Temers regering har misslyckats politiskt och ekonomiskt. Det fanns många förväntningar från både medelklassen och de traditionella högergrupperna. Men resultatet efter 2,5 år är en katastrof. I synnerhet har medelklassen vänt högern ryggen och de fattiga vill tillbaka till vad Lula åstadkom under sin tid. Han slutade sitt mandat med 80 procent stöd.
Den traditionella högern ser sig nu omsprungen av extremhögerns kandidat Jair Bolsonaro. Chamorro menar att högerkandidaterna Alckmin och Meirelles är gamla och misskrediterade politiker. Bolsonaro däremot har lyckats att både kanalisera hatet mot PT och att rida på polariseringen som finns i landet.
– Bolsonaro har nära kopplingar till Brasiliens evangeliska kyrkor. De högerkristna grupperna har ett politiskt projekt med en mycket konservativ agenda. De tolererar varken jämställdhet eller HBTQ–rättigheterna. De vill att bibelstudier ska ha en framträdande roll i skolläroplanen. De vill att människor ska kunna beväpna sig. Det brasilianska parlamentet består idag av 30procent radikala högerkristna och de har starkt stöd bland fattiga som i sin tro söker tröst för sina usla levnadsvillkor, säger Chamorro.

Amauri Chamorro arbetar som rådgivare till både folkrörelser och vänsterregeringar och partier i Latinamerika. Han håller inte med om att vänstervågen ebbat ut.
– Det är en felbedömning. Siffrorna visar en annan bild. Vänstersegern i Mexiko med Andres Manuel Lopez Obrador och kommande med Haddad i Brasilien bekräftar att vänstern fortfarande är stark. I Ecuador vann Revolución Ciudadana med Lenin Moreno som tyvärr förrådde vänstern när han fick makten. Det är i huvudsak i Argentina där vänstern förlorat ett val. Men i Brasilien avsattes Dilma med en så kallad parlamentarisk kupp, avslutar Chamorro.

Francisco Contreras

Dela