En ny generalstrejk planeras i Brasilien

Foto :Francisco Proner Ramos / Midia NINJA

I protest mot den brasilianska regeringens nedskärningspolitik har den samlade fackföre­ningsrörelsen i landet utlyst ytterligare en generalstrejk. Den första generalstrejken på många år genomfördes i slutet av april och beräknas omfattat uppemot 20 miljoner människor.
Det är i första hand i protest mot kraftigt försämrade arbetsmarknadslagar och ett i det närmaste avskaffande av pensioner för vanliga arbetare, som mobiliseringarna genomförs. Men kravet på att regering­en med ”presidenten” Michel Temer i spetsen, avsätts, hörs också allt starkare, även från de fackliga organisationer vars ledare står bakom Temer.  Som vicepresident till Dilma Rousseff som valdes 2014, kunde Temer bli president efter den parlamentariska kupp som genomfördes 2016 då Dilma avsattes. Generalstrejken den 30 juni är kulmen på en kampanj som de fackliga organisationerna inleder den 27 juni.

I början av juni röstade högsta valdomstolen med 4 röster mot 3 ned kravet på att valkoalitionen Dilma Rousseff/Michel Temer från 2014 skulle ogiltigförklaras eftersom det framkommit att man tagit emot omfattande olagliga stöd från storföretag till valkampanjen. Hade domstolen godkänt kravet hade det betytt att Temer tvingats avgå.

En av domarna, Gilmar Mendez, välkänd supporter till Temer, förklarade frankt att domstolen avvisade kravet, inte för att det var felaktigt, utan för att Temer måste få sitta kvar. ”Brasilien skulle hamna på icke kartlagt område”, som han uttryckte det.
I de fortsatta utredningarna av mutanklagelserna mot Temer (och hundratals parlamentsledamöter) säger den federala polisen i ett uttalande att man ser ”Michel Temer som ledare för en kriminell organisation”. Accepterar landets högsta domstol att inleda ett åtal mot Temer innebär det att han tvingas avgå. I olika opinionsundersökningar ges Temer det lägsta stöd som en president haft på nära 30 år.

Göran Kärrman

Dela