Oklart vad som ligger bakom bilbränderna

Kriminologen Magnus Hörnqvist (infälld) har medverkat i boken ”Bortom Kravallerna” om Husbykravallerna 2013.

▶ De senaste bilbränderna i Göteborg väcker många frågor

▶ Kriminologen Magnus Hörnqvist ser ett unikt fall i en pågående trend

▶ ”Till skillnad från tidigare fall var det koordinerat och oprovocerat”

På måndagskvällen anlades ett stort antal bilbränder på olika håll i landet, främst Göteborgsområdet, av svartklädda maskerade män. Internationalen har talat med kriminologen Magnus Hörnqvist, som bland annat har forskat om Husbykravallerna. Han menar att även om bilbränder är en trend, så skiljer sig nattens händelser från tidigare fall eftersom de framstår som oerhört koordinerade och verkar ha skett helt oprovocerat.
– I nuläget så vet vi egentligen bara vad som har hänt, men vi vet ännu inte vilka som gjorde detta och varför. Vi kan konstatera att det är koordinerat och sker på flera ställen samtidigt. Men det är inte en politisk protest och det är inte heller relaterat till narkotikahandel eller skjutningar. Så det är liksom ett mellanting här, säger Magnus Hörnqvist och förklarar vidare:
– Skjutningarna vi har sett i förorterna den senaste tiden är kopplade till narkotikahandeln. Det handlar om vem som ska kontrollera marknaden och att man vill tjäna pengar, men det gör man ju inte genom att bränna bilar. Men detta var inte heller en medveten politisk protest för det är inte någon som har skickat pressmeddelande och tagit på sig dåden.

Att ungdomar i förorterna bränner bilar är en trend som startade för drygt tio år sedan, berättar Magnus Hörnqvist.
– Det blev jätteuppmärksammat i samband med händelserna i Husby 2013, då media lyfte det väldigt mycket. Sen sjönk det undan till förmån för rapportering om hemvändande IS-krigare och gängskjutningar i förorten, då bleknade fokuset på bilbränderna. Men de försvann aldrig helt, utan det har liksom pågått hela tiden, men det är ingen som håller koll på det och det finns ingen statistik, men vi vet att det pågår under radarn hela tiden. Men inte i den omfattning som skedde i måndags, säger han:
– Omfattningen och sättet som det hände på är nytt. Och att det sker ganska tidigt på kvällen medan det fortfarande är ljust. Det är faktiskt jättekonstigt.

En stor skillnad jämfört med händelserna i Husby 2013 är att det inte verkar finnas någon utlösande faktor som kan förklara måndagens bränder. Det som skedde i Husby började med att polisen kom dit och sköt ihjäl en oskyldig man i dennes lägenhet. Sen ljög polisen om vad som hade hänt, och när Husbyborna protesterade och demonstrerade mot polisvåldet, svarade polisen med att sätta in ännu fler kravallpoliser i Husby. Det i sin tur provocerade fram det som blev känt som Husbykravallerna med flera dagar av bilbränder och stenkastning.
– Under händelserna i Husby 2013 var skadegörelsen större sett till antalet bilar som brändes, men det var en långsammare process där det började i Husby och spred sig till flera förorter i Stockholm de kommande nätterna och vidare till andra städer i landet. Det hela var det mycket mer spontant. Här förefaller det ha varit koordinerat och välplanerat, säger Magnus Hörnqvist.

Vad tror du om spekulationerna om att det kan vara nazister?
– Jag har inte tänkt så. Man skulle kunna spekulera i om det är en strategi inför valet för att gynna högerpopulismen, men jag känner inte till något sånt fall i Sverige i nutid. Jag tror att man ska vara lite försiktig med att dra slutsatser innan vi vet någonting, säger Magnus Hörnqvist.
– Då är det snarare viktigare att det är veckan innan skolstart, för det brukar vara mycket som händer då. Det är till exempel därför det hålls en kulturfestival i Stockholm nu, för att politikerna vet om att veckan innan skolstart är alltid känslig. Det finns ett mönster, historiskt också, att det man brukar kalla ungdomskravaller sker vid den här tiden på året.

Hur ska man komma till rätta med det här problemet?
– Inom ramen för den rådande nyliberalismen så finns det ingen lösning. Jag tror att Internationalens läsare förstår vad jag menar utan att gå in på detaljer, säger Magnus Hörnqvist och skrattar.
– Som forskare kan jag säga att det är en trend som har pågått de senaste tio åren, det sker i socioekonomisk utsatta områden, och man gör det med någon form av frustration i bakhuvudet, man är arg på polisen eller på samhället, men det är inte medvetet politiskt. Och i väntan på att det kommer fram mer information, så går det inte att säga så mycket mer just nu om vad som har hänt.

Per Leander

Dela