Lynchstämning i amerikanska södern

Författaren Harry Crews

 

Southern Gothic – ”sydstatsgotik” – är en speciell litterär genre som skildrar det hårda livet för den fattiga vita arbetarklassen, så kallad ”white trash”, i den amerikanska södern, ibland med övernaturliga inslag eller åtminstone insvept i mystik. En framträdande författare i denna genre är Harry Crews (1935-2012) som introducerades på svenska för ett par år sedan genom utgivningen av hans roman Ormfesten på Tristero förlag. Nu kommer Harry Crews debutroman Gospelsångaren från 1968 på svenska.

Gospelsångaren – bokens huvudperson som tack vare sin sångröst och en energisk manager har gjort kometkarriär och turnerat genom hela USA – återvänder till sin lilla sömniga hemstad Enigma i Georgia, där det nu råder lynchstämning. Hans tidigare flickvän MaryBell har blivit brutalt mördad, och en svart man sitter häktad för dådet. Men allt är inte som det först framstår, och när det dyker upp ett resande cirkussällskap med missfoster, börjar Gospelsångaren tänka över vad han egentligen håller på med.

Gospelsångaren bygger upp ett långsamt tempo som till sist drar iväg i full fart så att vägdammet yr och kulminerar med att alla trådar knyts ihop i ett brutalt slut. Därefter blir det alldeles tyst och stilla igen.

Per Leander

BOKEN

Gospel­sångaren
av Harry Crews
översättning: Theodore Sorel.
Tristero förlag 2018

Dela