Nazister marscherade i Boden: ”Det var otäck stämning”

Stort polispådrag och tusen motdemonstranter när Nordiska Motståndsrörelsen marscherade i Boden på Första Maj. Foto: Ingvar Enbom

I år marscherade nazister på två platser i Sverige under Första maj. I Ludvika och i Boden. Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, fick ihop omkring 200 personer i Ludvika, 100 i Boden, trots att anhängare hade rest från hela landet för att delta. Motdemonstranterna var desto fler. När nazisternas kängor slog mot asfalten fanns över tusen personer på plats i Boden för att visa sin avsky.
Nordiska Motståndsrörelsen ropade slagord som ”Vit revolution utan pardon”, hyllade nationalsocialismen och räknade upp flera politiker som ”folkförrädare”. Tågets ”sköldbärare” försökte gå till attack mot motdemonstranterna men trycktes tillbaka av polis.
I samband med det greps en motdemonstrant misstänkt för våld mot tjänsteman. Två motdemonstranter omhändertogs och polisen ska även ha slagit motdemonstranter med batong.

Yvonne, som bor vid Kvarngatan där nazisterna marscherade förbi i tisdags, berättar att en grupp motdemonstranter stod bakom kravallstaket precis nedanför hennes och makens fönster. Hon tycker inte att nazisterna har i Boden att göra:
– Det var så otäck stämning här nedanför vårt fönster och i hela staden. Aldrig mer får de komma till Boden. Jag tycker inte att de har någonting här att göra överhuvudtaget, säger hon och fortsätter:
– Det blev ingen bra Första maj här i år. Det var som att Boden var en belägrad stad. Så vansinnigt mycket poliser. Pengarna får inte läggas på sådant här. Det är verkligen slöseri med resurser.

Polisen har upprättat en anmälan mot en av de nazistiska talarna, NMR:s toppkandidat i valet till kommunfullmäktige i Boden, Bo Nilsson. Han ska ha skanderade ”Hell Seger” från talarstolen. Översatt till tyska blir det ”Sieg Heil”. Bo Nilsson misstänks nu för hets mot folkgrupp. Det är inte första gången. Han har dömts elva gånger tidigare, bland annat för misshandel och olaga hot. Senast förra året dömdes han för hets mot folkgrupp. Då hade han burit en nazistisk symbol på sin jacka. Bo Nilsson är en veteran i den svenska vitmakt-rörelsen.

Emma Lundström

Dela