Ikonoklasm och imperiers fall

I svallvågorna av senaste årets debatt om sydstatsmonument i USA, som resulterade i nedmonteringen av många statyer föreställande dem som stred för slaveriets bevarande under amerikanska inbördeskriget, har nu landsfadern George Washington själv hamnat i fokus.
Det är en kyrka i Alexandria, Virginia som beslutat att ta bort en hyllningstavla över George Washington, i samband med att man även tar bort en tavla över sydstatsgeneralen Robert E Lee, med hänvisning till att även Washington var slavägare.

Ikonoklasm kallas det när religiösa eller politiska ikoner, som tidigare dyrkats som heliga, plötsligt fördöms och förstörs. Det är en återkommande företeelse inför större politiska eller religiösa förändringar och samhällsomstörtningar. Senast det skedde i större omfattning var under perestrojkan, då de kommunistiska idolerna började omvärderas, inklusive självaste Lenin, vilket också slutade med Sovjetunionens fall.
När den amerikanske revolutionshjälten och landets förste president George Washington nu börjar ifrågasättas på hemmaplan, kan det vara ett tecken på att det amerikanska statsbygget så som vi känner det också börjar gå mot sitt slut.

Per Leander

Dela