Steinbecks festskrift till människorna på botten

Den amerikanske författaren och nobelpristagaren John Steinbeck har i flera av sina böcker skrivit om människor som drabbades av den stora depressionen i USA på 1930-talet. Mest kända är nog Möss och människor och Vredens druvor. Kanske mindre känd och mera lättsam är Det stora kalaset (Cannery Row) från 1945, som nu kommer i en ny svensk utgåva i nyöversättning av Einar Heckscher.
Boken skildrar människorna som bor vid gatan Cannery Row, Konservfabriksgatan, i den lilla kuststaden Monterey, Kalifornien. Där är den kinesiske butiksägaren Lee Chong som först verkar girig men i själva verket är väldigt generös, en grupp dagdrivare som bygger ett ”ungkarlspalats” av en gammal lagerlokal, bordellmamman Dora och hennes flickor, samt marinbiologen Doc, som är så omtyckt av alla grannar att de bestämmer sig för att fira honom med en stor kvartersfest, som dock urartar.

Invävt i grundhistorien finns också ett par stämningssättande kapitel som i princip även fungerar som fristående noveller. Ofta handlar det om djur. Som den om mullsorken som bygger det perfekta boet, men inte lyckas hitta någon hona att dela det med.
Nyutgåvan har ett förord av litteraturvetaren Per-Olof Mattsson, som menar att romanen är en uppgörelse med den moderna civilisationens artificiella och destruktiva livsstil. Boken skildrar människor som lever i fattigdom och tar dagen som den kommer, men trots det lever lyckligare och friare liv än många som har det betydligt bättre ställt.
Per Leander

Det stora kalaset
av John Steinbeck
Lindelöws förlag 2017

Dela