Bolotnajafången Leonid Razvozzjajev fri

► Leonid Razvozzjajev har suttit 4,5 år i Putins fängelse

► Aleksej Sachnin: ”Han kommer ut till en upp och nervänd värld”

Bara två timmar efter att han blivit frisläppt ur fängelset den 7 april, talade jag i telefon med min vän Leonid Razvozzjajev. Han var en ledande aktivist i ryska Vänsterfronten som dömdes till 4,5 års fängelse för sin roll i proteströrelsen mot Putin 2011-2012, då vi demonstrerade för fria val i Ryssland.
Det kändes overkligt att höra hans röst igen. Jag promenera­de längs med en solig gata i ett Stockholm där våren precis har börjat blomma, och han stod på en gata i en vinterkall förort till Krasnojarsk långt borta i Sibirien. Dessutom hade jag en känsla av att någon eller kanske flera öron avlyssnade vårt samtal.
Det var 5000 kilometer och 4,5 år emellan oss. Sist vi sågs var på en station i Moskvas tunnelbana i oktober 2012. Han var rädd och upplevde att säkerhetspolisen övervakade honom. Han sa att han funderade på att lämna Ryssland och söka politisk asyl i något europeiskt land. Jag sa att det bara var paranoia och att han skulle ta det lugnt. Men två dagar senare gick han under jorden och lämnade ett meddelande på sin blogg att han hade rest till Sibirien för att lura polisen.

I själva verket hade han flytt västerut och med sin brors pass, istället för sitt eget, tagit tåget till Ukrainas huvudstad Kiev. Där gick han till FN:s flyktingkontor, välkomnades och fick sitt ärende påbörjat. Men när han gick ut för att äta lunch väntade en grupp män nedanför på gatan och drog in honom i en skåpbil. I tre dagar var Leonid som försvunnen från jordens yta, tills han plötsligt dök upp igen i en domstol i Moskva, blek i ansiktet. Min vän hade blivit kidnappad och torterad av den ryska säkerhetspolisen, och tvingats skriva på ett falskt erkännande om att vi i Vänsterfronten var utländska agenter som konspirerade för att genomföra en statskupp i Ryssland.
När rättegången väl inleddes hade Leonid modet att ta avstånd från sitt framtvingade erkännande,  men han dömdes ändå till 4,5 års fängelse, anklagad för att ha organiserat ”kravaller” på Bolotnajatorget i Moskva den 6 maj 2012. Det var i själva verket en stor demonstration mot att Putin för tredje gången svors in som president efter ytterligare ett fusk val, och att det blev tumult berodde på att polisen hade gått till våldsam attack mot oss fredliga demonstranter.

Men det kändes ändå som en seger att Leonid ”bara” fick 4,5 års fängelse. Vi var nämligen rädda att han skulle dömas till 10 år eller mer, efter alla hat- och smutskastningskampanjer som de ryska statliga medierna gjorde mot oss i Vänsterfronten som ”landsförrädare”.
Leonid Razvozzjajev var en av ett trettiotal, huvudsakligen vänsteraktivister, som dömdes till fängelse efter protest­rörelsen mot Putin. Själv lyckades jag fly till Sverige där jag fick politisk asyl och har gjort allt vad jag kan för att uppmärksamma förföljelserna mot mina kamrater och andra oppositionella i Ryssland. Inte minst här på Internationalens sidor.
När Leonid nu är fri efter 4,5 år i Putins fängelse, har han kommit tillbaka till en helt annan värld där saker och ting är upp och ner. Jag berättar för honom att under hans tid i fängelse har jag och vår organisation Vänsterfronten här i Sverige blivit beskyllda i medierna för att vara ”Putins agenter”. Först av en viss Egor Putilov, som publicerade sina konspirationsteoretiska angrepp mot mig i den lilla syndikalistiska tidningen Arbetaren. Och sedan av en så kallad forskare på Utrikespolitiska Institutet, som har använt Putilov som källa för att skriva en ”vetenskaplig” rapport om mig.
Vi skrattar lite i telefonen – 5 000 kilometer och 4,5 år ifrån varandra – och Leonid kan inte tro att det är sant vad jag berättar för honom. Han säger att han är trött och sliten efter åren i fängelse, men under omständigheterna trots allt mår bra och vill fortsätta att kämpa för demokrati och rättvisa i Ryssland. Och fortfarande väntar vi på att vår andra vän, Vänsterfrontens partiledare Sergej Udaltsov, ska bli fri. Han fick det allra hårdaste fängelsestraffet av alla ryska oppositionsledare för sin kamp mot Putin.

Aleksej Sachnin
Översättning Per Leander

Dela