Clinton tvingas ta ställning mot dödsstraffet

Bernie Sanders Rally NYC. Foto: Emma Lundström

UTRIKES Den senaste månaden har många krävt av vänsterutmanaren Bernie Sanders att han ska hoppa av primärvalet i USA helt och ställa sig bakom Hillary Clinton. Kravet har funnits där under hela hans kampanj men nu har det varit än mer påstridigt. Men Bernie Sanders har en plan. Han har hela tiden haft en plan: att påverka Demokraterna och hela det amerikanska politiska landskapet i vänsterriktning.
Det uttalade syftet Bernie Sanders har haft när det gäller att inte ställa sig bakom Hillary Clintons kandidatur, det är att få en ännu starkare vänsterprägel på Demokraternas plattform inför höstens val. Och hans plan verkar gå i lås.

Häromdagen presenterade partiet ett utkast på den valplattform som ska fastställas på konventet i Philadelphia som äger rum i slutet av juli. Även om det inte rör sig om den slutgiltiga versionen ger utkastet ändå ett hum om vad plattformen kommer att innehålla och den visar klart och tydligt att en del av Bernie Sanders politiska krav kan komma att infrias. I nuläget ingår bland annat att minimilönen ska höjas till 15 dollar i hela USA, att pensionsåldern inte ska höjas och inga nedskärningar göras i socialförsäkringen. Där finns också planer på att beskatta höginkomsttagarna för att få in mer pengar i socialförsäkringssystemet, jämställd lönesättning och tolv veckors betald föräldra- och sjukledighet för alla arbetare. Slutligen innehåller plattformen ett nationellt förbud för dödsstraffet.
På många sätt är det mer av en Bernieplattform än en Hillaryplattform. Hillary Clinton har varit emot 15 dollar i minimilön och inte tagit ställning mot dödsstraffet.

Samtidigt vinner nu flera politiker som har samma politiska agenda som Bernie Sanders och stödjer honom – så kallade ”Berniecrats” – sina primärval i olika delstater runt om i USA.
Som många Sandersanhängare påpekar: ”Den politiska revolutionen har bara börjat.”

Text och foto:
Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

Dianne Feeley från Detroit: ”Sanders kampanj har gett människor kraft att fortsätta kämpa”

“Kampen fortsätter för ett annat USA”

Bernie Sanders: “I’m in it to win it”

New York: “Den här rörelsen går bortom Bernie”

Tusentals sittstrejkar för ett annat USA

First we take Wisconsin…

Räkna inte ut Bernie Sanders

Vad som än händer nu så är det rörelsen som räknas

Sanders seger i Michigan kan spegla resten av valet

Folket eller eliten – spänningen stiger i det amerikanska primärvalet

Jordskredsseger för Bernie Sanders

Så mycket mer än en våt dröm för “skäggradikaler”

Ödestimma för Sanders i Iowa

Avfärda inte Bernie Sanders

Det växer ett träd i Columbus

Rörelsen som överraskar USA

Socialismen vinner mark i USA

Sverige måste vara bättre än så här

En demokratisk debatt värd namnet

Bernie Sanders och gräsrötterna överraskar alla

Den amerikanska drömmen är inte till salu

Dela