Terrorism eller personlig vendetta – massakern i Orlando var ett hatbrott

Emma Lundström. Foto: Jonatan Johansson
De senaste dagarna har rapporterna från den fruktansvärda massakern i Orlando, i den amerikanska delstaten Florida, varit många. Ungefär lika många har teorierna varit kring varför en man går in på en gayklubb, mördar 49 personer och skadar ännu fler. Eftersom IS tog på sig dådet har en vanlig förklaring varit att det handlar om ett terroristattentat och om homofobin inom islam. Både Hillary Clinton och Donald Trump har kallat massakern för ett uttryck för radikal islamism och talat om terroristhotet. I en intervju med CNN har Clinton bland annat sagt att massakern i Orlando är en terroristattack. Hon underströk också att USA kommer att ”besegra den radikala jihadistiska terrorismen”.

Daesh har visserligen tagit på sig dådet och Omar Mateen, 29-årigen som utförde det, ska nyligen ha gått med i terroristnätverket. Men det är alldeles för enkelt och helt enligt fördomsmallen att avfärda massakern som ett islamistiskt terrordåd riktat mot USA. Ett dåd utfört av en man med ett större syfte.
De uppgifter som framkommit kring Omar Mateen målar snarare upp bilden av en person med ett väldigt problematiskt förhållningssätt till sin omvärld. Det har bland annat kommit uppgifter om att han under flera år har varit en flitig och ofta hotfull och besvärlig besökare på nattklubben Pulse där massakern ägde rum. Han ska även ha misshandlat sin fru innan hon lämnade honom för ett antal år sedan. Dessutom hade han en dröm om att bli polis men blev istället säkerhetsvakt. Det här resonemanget skulle kunna sluta i att det handlar om en ensam galning som vill hämnas på en gemenskap han gärna vill tillhöra men inte kan acceptera. Det skulle också kunna sluta i att denna ensamme galning är driven av islamistisk homofobi. Daesh vill gärna att vi ska tro det. Liksom den kristna högern i USA.

Vi vet egentligen ingenting om vad som rörde sig i Omar Mateens huvud.
Vad vi vet är att massakern i Orlando inte var en attack riktad mot hela USA. Det var en attack riktad mot hbtq-rörelsen. De flesta av de människor som mördades på nattklubben Pulse i Orlando natten till söndag var unga hbtq-personer med latinamerikanskt ursprung. De mejades ned med automatvapen mitt under en festkväll. Mitt under Pridemånaden juni. Mitt i början av sina liv. De mördades när de befann sig på en nattklubb som är en institution i Orlandos gayvärld och som för många hbtq-personer är en trygg hamn i en tillvaro som annars kan vara ganska hotfull.
Vi vet också att det finns omfattande homofobi i det muslimska samfundet och att det finns omfattande homofobi i det amerikanska samhället.
För saken är den att en iskall massaker som den Omar Mateen bestämde sig för att utföra natten till söndag inte sker i ett vacuum.
Lagstiftarna i USA har under det senaste halvåret drivit igenom över 200 hbtq-fientliga lagförslag. Precis som det pågår en hetsjakt mot organisationen Planned Parenthood och kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar, pågår det en hetsjakt mot hbtq-rörelsen. En förföljelse som i mångt och mycket utförs med genomdrivna lagförslag som begränsar hbtq-personers rättigheter och möjligheter i det amerikanska samhället. En hatets genomgripande kampanj som drivs av den kristna högern, inte islamistiska grupper.

En av dem som de senaste dagarna har påpekat just detta är Chase Strangio. Hen är advokat och arbetar med personalfrågor på organisationen American Civil Liberties Union, ACLU. Chase Strangio har kritiserat det islamofobiska debattklimatet och pekat på att en stor del av skulden för att massakern i Orlando kunde hända, finn hos den kristna högern och det Republikanska partiet.
Chase Strangio menar att de konservativa kristna har skapat ett ”anti-queerklimat” i USA och pekar på det absurda i att samma människor som vanligtvis arbetar hårt på att underblåsa homofobin, nu väller ur sig tankar och böner för de mördade i Orlando, helt utan att beröra det faktum att dessa mördade tillhörde en grupp människor som de vill skära bort från samhället. Genom att välja att blunda för vissa fakta kan de utöva sin islamofobi utan att behöva hantera sin homofobi.

Att förstå vad den kristna homofobin gör med USA innebär inte att blunda för den islamistiska homofobin. Den finns, den förstör livet för väldigt många människor och det muslimska samfundet behöver göra upp med den. Men de republikanska politikerna och lagstiftarna har betydligt större möjlighet att inskränka alla amerikanska hbtq-personer liv och rättigheter på ett mer genomgripande sätt. 200 genomdrivna lagförslag på ett halvår får reella konsekvenser i människors vardag. Republikanska drev även igenom det hbtq-fientliga lagförslaget The First Amendment Defense Act, FADA, i representanthuset och senaten i juni förra året. Lagens syfte är att ”skydda” de människor som motsätter sig samkönade äktenskap på grund av sin trosuppfattning. Dessa ska skyddas från statlig diskriminering.

De hbtq-fientliga amerikanska politiker och mediepersonligheter som nu fördömer massakern i Orlando utan att erkänna helhetsbilden och utan att på något sätt reflektera över sitt bidrag till det samhällsklimat som gör hbtq-personer till allmänt accepterade måltavlor för hat, är lika skyldiga som Daesh i det här fallet. Båda grupperna skapar berättelser som resulterar i hatbrott och terror. De gör det bara på lite olika sätt.

Emma Lundström

Dela