Japansk upprustning skapar protester

21023729882_7fbe1c4c12_k

Japans försvarsministerium har begärt mer resurser än någonsin som svar på Kinas ökade militära makt. 350 miljarder kronor vill försvarsmakten ha under nästa budgetår, rapporterade brittiska The Guardian.
Det är fortfarande långt under de över 1000 miljarder kronor Kina lägger ut på sitt försvar årligen och de nästan 4 900 miljarder kronor som USA spenderar.
Det är den fjärde gången sedan 2013 som försvaret får starkt ökade resurser efter att ha skurits ned under många år.  Nyheten kommer samtidigt som en protestvåg mot en ny försvarslag sköljer över landet.

I söndags protesterade tiotusentals människor i Tokyo – enligt arrangörerna över 120 000 –  mot lagen som innebär att stridande japansk trupp kan sättas in för att försvara landets allierade. Lagen möjliggör också ytterligare upprustning och satsningar på nya vapensystem. Syftet med lagen är enligt den sittande högerregeringen att bland annat fördjupa det militära samarbetet med USA.
– Konflikter pågår i världen och Japan har inte råd att stå passivt, sade en befattnings­havare nära premiärminister Shinzo Abe till tidningen Asahi Shimbun.
Lagen har redan gått igen­om i parlamentets underhus men måste även godkännas av överhuset 27 september för att kunna bli verklighet.

Studentrörelsen SEALD är en av de drivande krafterna i protesterna och de största oppositionspartierna Demokraterna och Kommunistpartiet har anslutit sig. Enligt dessa går förslaget emot Japans pacifistiska grundlag som tydligt förbjuder landet att föra krig eller använda ”hot eller våld för att lösa internationella dispyter”.
Antikrigs-kommittén 1000 lämnade i slutet av juni in en namnlista med fler än 1,6 miljoner underskrifter till myndigheterna i protest mot lagförslaget. En majoritet ser enligt mätningar negativt på lagen och stödet för premiärminister Shinzo Abe har fallit på sistone.
– Sättet som regeringen skjuter undan allmänhetens oro, det är som att Japan glider tillbaka till tiden före andra världskriget, sade 49-åriga översättaren Hiromi Miyasaka till Reuters.
Kärnkraftskatastrofen i Fukushima 2011 ledde till att en ny generation tog till gatorna för att protestera inte bara mot kärnkraften, utan även regering­ens hökaktiga försvarspolitik och nyliberala förändringar. De pågående protesterna är i högsta grad sammanlänkade med den utvecklingen.

Premiärminister Shinzo Abes har flörtat med historierevisionister som relativiserar japanska krigsbrott under andra världskriget. Men protesterna visar att många japaner fortfarande vill hålla fast vid landets pacifistiska efterkrigstraditioner.

Arash Hakimnia

Dela