”Jag är ingen brottsling – jag är en budbärare!”

Jacob Oscarson fastklistrad i gatan under Nordic Rebellion i Oslo. Foto: XR.

Under Nordic Rebellion 21 – 29 augusti greps 129 personer för sina protester mot den norska oljeutvinningen. Rättegångarna i Oslo pågår fortfarande och en av de åtalade är Jacob Oscarson. Här följer den slutplädering han höll i Oslo onsdag 22 september.

 

Jag heter Jacob Oscarson, jag är 48 år och arbetade som programmerare under cirka 27 år. Nu skall jag förklara varför jag gjorde som jag gjorde.
Vi vet redan allt vi behöver veta om sakfrågan. Men jag tänkte ändå höra några vittnen: jag kallar 97 procent av alla världens klimatforskare.
Som tur är vet vi redan mycket väl vad de säger, så vi måste inte ha dem fysiskt i rummet. Ni får helt enkelt låtsas att ni hör dem säga det ni redan hört dem säga så många gånger.
Jag medger att jag utfört civil olydnad. Jag är inte den förste att göra det. Jag medger handlingen men jag medger inte att den var brottslig.

För 116 år sedan sökte Norge sin frihet från Sverige. Den svenska riksdagen gav sitt mandat till Sveriges krigsmakt att använda militärt våld för att tvinga Norge till lydnad.
I Sverige fanns en aktivist inom arbetarrörelsen som hette Zeth Höglund. Jag har namngett en av mina söner efter honom. Zeth Höglund lät publicera en pamflett som han kallade ”Ned med vapnen!”. Dess paroll blev ”Fred med Norge!”. Delvis på grund av pamfletten blev opinionen för stark för den svenska statsmakten. Sverige avblåste sitt militära hot och det blev inget krig.
Zeth Höglund dömdes till 6 månaders fängelse för att ha publicerat pamfletten. Han lät sig inte avskräckas – 11 år senare kom han att dömas igen för en annan antimilitär pamflett. Den gången dömdes han till 1 års fängelse på Långholmen i Stockholm.
Men det var opinionen som hindrade svenskt militärt våld, inte individen Höglund.

Inom kemin talar man om att en kemisk reaktion kan behöva startas av en så kallad katalysator. Det är ett ämne som kan användas för att starta en kemisk reaktion. Zeth Höglund var en mänsklig katalysator för att starta en mänsklig reaktion för ett gott mänskligt resultat.
Jag utförde min handling för att jag hoppas att efter jag gjort handlingen kanske, kanske kommer opinionen att fortsätta processen för att hindra vansinnet med oljeutvinningen.
Därför är jag ingen brottsling utan en budbärare.
Jag har tyvärr dålig hälsa. Som ni ser har jag ärr på huvudet. Jag drabbades av en förmodat dödlig hjärntumör när jag var 23 år gammal. Jag gick igenom 3 hjärnoperationer och 2 strålbehandlingar. Troligen kommer jag ha en kortare livslängd än genomsnittet.
Detta gör att jag tänker mycket på konceptet tid och vad jag kan göra med den jag trots allt har.
Ibland vill jag bara nypa mig i armen och hoppas att det allt det här är en mardröm. Mänskligheten håller på att mixtra med självaste atmosfärens kemiska sammansättning.
Det är inte bara dumt, det är suicidalt.
Så eftersom jag kanske inte har så mycket tid måste jag välja den starkaste form av påtryckning jag har till hands: civil olydnad.
Jag är en budbärare – inte en brottsling.
Sedan vill jag göra en kommentar till vad min advokat nyss sade om FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 11 paragraf 143. Den nämner att stater inte bör slå ner för hårt på protester som tar upp ”pressing social need”.
Begreppet ”pressing” behöver utökas i just tid – försiktigt räknat har det funnits människor i Europa i 55 000 år. Om vi skulle jämföra det med en tänkt livslängd på 80 år betyder det att det har funnits människor här i 687,5 av våra moderna livstider.
Tiden 1 av 687,5 måste väl ändå räknas som ”pressing”? Och då har jag alltså bara räknat med hur länge man kan påvisa dagens typ av människor i Europa. Vi vet mycket väl att människan som art är långt äldre än så.
Jämför också med att om vi räknar väldigt försiktigt på när klimatkrisen är riktigt allvarlig, säg 2100, så är det 2100 – 2021 = 79 år kvar. Det är alltså ett år mindre än den moderna livstiden på 80 år. Fortfarande ”pressing”, eller hur?
[Här blev jag avbruten av domaren]

Om du vill hjälpa till på något sätt så är det bästa att engagera sig i klimatrörelsen. Om du inte kan det just nu, men har möjlighet att stötta ekonomiskt, bland annat till våra böter, så kan du bidra här. Jag har råd att betala en eventuell bot men det var många ungdomar som deltog. De kanske inte har samma ekonomiska möjligheter som jag.

Jacob Oscarsson

Stöd Nordic Rebellions  bötesfond

Swish 123-1600063  Bankgiro 306-1116
Märk betalningen med ”böter”

Dela