Dags för spelstopp på börsen

Ledaren # 5 2021

▶ Gamestop-härvan ändrar inte marknaden

▶ Men avslöjar systemets totala orimlighet

▶ Öppnar tillfälle att ställa radikala krav

Attac och antiglobaliseringsrörelsen mobiliserade redan vid millenieskiftet kring kritik mot finansväsendet. Det säger väl något ganska fundamentalt om världen av idag att rörelsen blev kortlivad medan finansmarknaden överlevt, trots finanskris – och trots att all kritik och alla farhågor sedan dess besannats, gång på gång. Idag finns väl knappast någon (som inte är avlönad av Timbro) som på allvar tror på att aktiemarknaden skulle spela någon som helst progressiv roll i samhället eller för ekonomin som helhet. Och vad gäller de halvsekelgamla fantasierna om att det skulle vara ett verktyg för social utjämning och ett sätt att ge den lilla människan makt att påverka sin situation, så är de sedan länge krossade.
Det är något av en paradox att finansväldet överlevt när det framstår som så fundamentalt skört. Eller vad kan man annars säga när några miljoner småsparare organiserade genom ett internetforum kan försätta hela marknaden i gungning? Den som vill lära sig om blankningar och bubblor och omständigheterna kring Gamestop-härvan kan göra det på sidan fem i den här tidningen. Här på ledarplats kan vi hoppa fram till slutsatsen att finansmarknaden är en nästan rakt igenom parasitär del av ekonomin och att apologeterna håller på att förlora sina sista argument till dess försvar.

Hela pinsamheten kring Gamestop-aktierna blixtbelyser hur finansekonomin fungerar. Hur alltihop bygger på att manipulera fram värdeförluster och bubblor för egen vinning – och systemet får lov att finnas för att det gynnar de rikaste av de rikaste och för att alla andra fruktar för ränteutvecklingen. Det är in i spekulationen pengarna går när politiker sänker skatterna, för det är där de snabbaste pengarna kan tjänas. Börsen har nästan ingenting med företags reella tillväxt att göra. Det vill säga knappast någon anställer fler eller bygger ut sin produktionskapacitet baserat på börsnoteringar – sådant bekostas med lån eller med profit. För att illustrera det planerar Gamestop fortfarande att stänga hundratals butiker i år, det är bara deras ägare som blivit rikare. Så av själva Game­stop-härvan skall vi kanske inte vänta oss för mycket. Det är förstås en bubbla och det kommer inte att på något genomgripande sätt ändra marknaden bara för att de stora hedgefonderna lär sig frukta samordnade småhandlare, men vad debaclet visar mer än någonting annat är hur fullständigt riggat systemet är. När småfiskar agerar i stim och plötsligt kan bete sig som de stora hajarna så slår hela systemet bakut. Tanken var ju att bara krascher skulle bäras gemensamt, inte vinster!

Precis som videorna på Putins lyxpalats blir det rubriker som avslöjar ordningen i all sin orimlighet och vulgaritet. Ekonomiska parasiter som gråter ut när deras egna metoder används mot dem är en perfekt kontrastyta för radikala krav på reglering av aktiemarknaden och progressiv omfördelningspolitik. När aktier i en förmodligen dödsdömd spelbutikskedja kan tiodubblas i värde på några dagar, baserat på absolut ingenting, så säger det något om hur instabil hela marknaden är
– och det säger ännu mer om det totala vansinnet i att det avgör låneräntor och utvecklingen för pensionspengarna.

Därmed bär bubblor som denna på en enorm politisk potential. Men då måste det finnas förmåga att ställa krav på förändring av systemet – och förmåga att lägga tyngd bakom kraven. Ibland framställs vår samtid som en tid av passivitet och lydnad. Det stämmer inte. Tvärtom tycks människor idag förmögna till både snillrika och ofta humoristiska aktioner som rycker masken av makten. Vad som däremot saknas är den breda och långsiktiga organiseringen för förändring.
Därför måste vi antikapitalister knyta breda allianser som kan stå redo att förskjuta styrkeförhållandena och spelreglerna. Det vore snudd på kriminellt att försitta chansen till radikal förändring nästa gång bubblan spricker – för spricka kommer den att göra. Det gör de ju alltid.

Dela