All Matapacos are beautiful

När jag i lördags av gammal vana slötittade på Melodifestivalen, såg jag att en av de tävlande hade en tröja med en hund på sig. Jag vågar påstå att den överväldigande majoriteten av TV-tittarna knappast la märke till vad karln hade på tröjan. Själv hade jag missat det, om inte min trettonåriga dotter hade skrattat till och uppmärksammat mig om tröjan.
Under sändningen hörde tydligen Göteborgsposten av sig till TV-producenten och upplyste om vad det var för hund som sångaren hade på magen. Det var ett politiskt ställningstagande, menade man på GP och SVT höll med. Artisten Mendez gick vidare till ”andra chansen” vilket innebär att han kommer att uppträda igen. Men nästa gång han uppträder får han inte ha den avbildade hunden på sig.

Den som följer den politiska utvecklingen i folkprotesternas Chile såg troligen att det var ”Matapacos”, som den symboliska hunden heter i folkmun, som syntes på tröjan. Matapacos kan översättas som ”Snutdödare”. De som förstod det hela uppfattade saken som en cool grej. Man kan, om man är långsökt, tycka att sångarens tröja var en politisk markering eftersom hunden (en död hund dessutom) symboliserar en av de många herrelösa hundar som finns i Chile. Herrelösa hundar brukar vara med på nästan varenda folklig gatuprotest som genomförs mot det nyliberala systemet i landet så hundarna syns på gator och torg.

Jag vet inte om det finns någon politisk medvetenhet hos herrelösa hundar men vid sådana demonstrationer skäller dessa djur på polisens pansarvagnar som skjuter och attackerar folk med giftig tårgas. Chilenarna sympatiserar med ”Matapacos” och numera får mängder av svarta herrelösa hundar röda halsdukar med texten ”Matapacos” knutna kring halsen.
Att den chilenska polisen har gjort sig skyldig till mord, kidnappningar, tortyr, våldtagit kvinnor på polisstationer och är direkt ansvarig för att ha gjort drygt 300 människor blinda är i allra högsta grad en politisk handling.
En herrelös hund på en tröja i Melodifestivalens är kanske också ett politiskt ställningstagande. Men i så fall ett ställningstagande som är värt att stödja mot bakgrunden av den chilenska statens repressiva våld.

Nu har artisten (med socialdemokratiska sympatier) hur som helst förbjudits att bära tröjan på nästa deltävling. Jag föreslår därför att publiken i Luleå på lördag tar på sig Matapacos- tröjor i solidaritet med dom som kämpar i Chile.
Alex Fuentes

Dela