Därför segrar polska nationalister igen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński . Foto: foto: Rafal Zambrzycki

▶ PiS har satsat på sjukvård, höjda löner och barnbidrag

▶ Liberala oppositionen har inget att erbjuda vanligt folk

▶ Nybildade vänsterpartiet Lewica gick oväntat starkt fram

KOMMENTAR

Det styrande nationalistiska och familjekonservativa partiet Lag och rättvisa (PiS) segrade som väntat stort i det polska parlamentsvalet i söndags med 44 procent av rösterna, vilket är det största stöd något parti har fått i Polen sedan kommunismens fall. Valdeltagandet var också ovanligt högt för polska förhållanden med 61 procent, jämfört med strax över 50 procent vid förra valet.
Det största oppositionspartiet, liberalkonservativa Medborgarkoalitionen som har sitt stöd bland medelklassen i storstäderna, fick 27 procent av rösterna. Trots varningar om att PiS håller på att förvandla Polen till en allt mer auktoritär stat genom politisk styrning av domstolar och media, kunde den liberala oppositionen inte mobilisera något större motstånd. Det är inte så konstigt. Efter flera decennier av liberalt styre har folk fått nog av privatiserings och åtstramningspolitik, som ofta diktaterats från det EU som liberalerna vurmar för men som PiS är kritiska mot.

Lag och rättvisa har sedan sin första valseger 2015 under sina fyra år vid makten genomfört många sociala reformer som gjort livet bättre för vanligt folk. Man har satsat på sjukvården för pensionärerna, delat ut generösa barnbidrag för att uppmuntra till stora familjer, samt höjt minimilönerna kraftigt med nästan 100 procent för att minska utvandringen av arbetskraften. Av samma skäl lovar man nu också att införa skattefrihet för ungdomar under 26 år.
Även om dessa reformer genomförs av nationalistiska och familjekonservativa skäl, så har det så klart varit uppskattat bland den stora delen av befolkningen som haft det svårt att klara vardagen, och då är det inte så konstigt att man blundar för de inskrängningar av demokratin som PiS också har genomfört.

Precis som Donald Trump i USA vänder sig även Lag och rättvisas ledare Jarosław Kaczyński till arbetarklassen, inte minst gruvarbetarna i det polska kolbältet, när han lovar att deras jobb inte kommer att hotas av Parisavtal och klimatomställningar. Samtidigt kan den korrupta affärseliten fortsätta att berika sig som vanligt.
Vad gäller den rent reaktionära, kvinnofientliga och homofoba retorik som PiS står för, så är det inte heller någon större skillnad från när liberalerna hade makten och den katolska kyrkan ändå dominerade över människors vardag. Det finns därför inget som tyder på att Lag och rättvisa ska kunna utmanas om makten den närmsta tiden. I alla fall inte från liberalt håll.

För en överraskning i valet var nämligen att det nybildade gröna vänsterpartiet Lewica (Vänster) fick 12 procent av rösterna och därmed kommer in starkt i parlamentet för första gången. Lewica kan beskrivas som ett grönt socialdemokratiskt parti och bildades genom en sammanslagning av flera större och mindre vänsterpartier. Lewica vill ha ännu mer långtgående sociala och ekonomiska reformer, samt förespråkar en klimatomställning och vill skydda Polens unika urskogar från skövling.
Och till skillnad från liberalerna, som inte gjorde något för kvinnors och homosexuellas rättigheter under alla sina år vid makten, så vågar Lewica utmana den katolska kyrkan genom att kräva rätten till fri abort och samkönade äktenskap.

Per Leander

Dela