80 orter deltog i nordisk klimatstrejk

Trots piskande blötsnö samlades människor på Mynttorget i Stockholm i fredags. Första februari var nämligen dagen för en nordisk klimatstrejk i Greta Thunbergs anda. 16-åringens klimatstrejk Fridays For Future är numera en världsomfattande rörelse som får stor medial uppmärksamhet. Jorden runt sker stora demonstrationer för klimatet och på många håll väljer även skolungdomar att göra som Greta Thunberg och strejka.
Människorna på Mynttorget var långt ifrån ensamma om att strejka i fredags. Minst 80 orter – belägna i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Färöarna och Grönland – deltog i Nordic Climate Strike. Folk intog torgen utanför riksdagar, rådhus och lokala kommunhus. I Köpenhamn och Odense. I Thorshavn och Nuuk. I Helsingfors och Vaasa. I Oslo och Mandal. I Boden och Falköping.

Det är ungdomsorganisationen Fältbiologerna som, tillsammans med ett par privatpersoner, har tagit initiativ till den nordiska klimatstrejken för en radikal klimatpolitik som följer Parisavtalets 1,5-gradersmål. Strejkerna arrangerades av lokala aktivister. Greta Thunberg deltog självfallet i Stockholm. Hon strejkar ju varje fredag. När hon inte talar på toppmöten i Katowice eller Davos.
Fältbiologernas ordförande, Lovisa Roos, sade inför strejken att politiker och företag måste ta klimatet och ungas röster på allvar: ”Det är vi unga som drabbas av klimathotets konsekvenser. När makthavarna inte lyssnar tar vi därför makten i våra egna händer och strejkar i protest.” Organisationens vice ordförande, Leo Rudberg, påpekade att människor i Norden idag lever som om vi hade fyra jordklot: ”Vår historiska rikedom bygger på förstörelsen av andras miljö. Därför måste Sverige och Norden gå i spetsen för en klimatpolitik som förenar hållbarhet med klimaträttvisa.”

Sannolikt kommer vi att få se allt fler liknande manifestationer både i Norden och i övriga världen de kommande åren, i takt med att medvetenheten om klimatförändringarnas effekter ökar än mer.

Text och foto: Emma Lundström

Dela