Rysk vänsterledare fängslad igen

 

Sergej Udaltsov, ledare för ryska Vänsterfronten, har fängslats igen, knappt en månad sedan han släpptes ur fängelset tidigare i sommar efter att ha avtjänat ett 4,5 år långt fängelsestraff för sin roll i proteströrelsen mot Putin 2011-2012.
Denna gång döms Sergej Udaltsov till fem dagars fängelse för att ha försökt organisera en antikapitalistisk demonstration i Moskva lördagen den 23 september, vilket polisen bedömde som olagligt. Udaltsov greps framför ögonen på flera journalister när han kom upp ur tunnelbanan på väg till den planerade manifestationen och fick sin fängelsedom på måndagen. Ytterligare ett 40-tal vänsterdemonstranter omhändertogs av polis vid tillfället.

Fängelsestraffet på fem dagar låter i sig inte så hårt, men det är ändå ett dåligt tecken, menar Aleksej Sachnin, en annan av Vänsterfrontens ledare som sedan 2013 är bosatt i Sverige som politisk flykting.
– Det här bådar illa för framtiden. Vi hade hoppats att Sergej nu efter att ha avtjänat sitt förra fängelsestraff skulle få en möjlighet att återuppta sitt politiska arbete och återupprätta Vänsterfronten, efter att myndigheterna krossade vår organisation för fem år sedan. Men det här tyder på att Kreml inte tänker ge oss någon chans att komma på fötter igen, säger Aleksej Sachnin.

Även korta fängelsestraff kan få stora konsekvenser. Om Sergej Udaltsov fälls för tre små företeelser i rad, kommer han automatiskt att få ett mycket långt fängelsestraff den tredje gången, oavsett om ”brottet” bara är mycket litet.
Enligt Udaltsovs advokat Violetta Volkova har Udaltsov inlett en hungerstrejk i protest mot domen. Samtidigt får högerpopulisten Aleksej Navalnyj, som hyllas av liberaler i både Ryssland och väst som ”den enda oppositionsledaren”, fritt fortsätta sin valkampanj för att försöka utmana Putin i nästa års ryska presidentval.

Per Leander

Dela