Sergej Udaltsov fri – vill ena den ryska vänstern

▶ Den ryske vänsterledaren satt 4,5 år i fängelse

▶ Straffades hårdast av Bolotnajafångarna

▶ Nu vill han ta upp kampen mot Putin igen

Den ryske vänsterledaren Sergej Udaltsov är fri, efter att ha avtjänat 4,5 års fängelse för sin roll i proteströrelsen mot Putin 2011-2012. Det var det strängaste straff som tilldelades någon av de så kallade Bolotnajafångarna, det 30-tal aktivister som fängslades i samband med protesterna. Officiellt dömdes Udaltsov för att ha orsakat ”våldsamt upplopp” vid en demonstration på Bolotnajatorget i Moskva 6 maj 2012, och beskylldes även av ryska statliga media för att vara en agent för den georgiska säkerhetstjänsten. Men människorättsorganisationer som Amnesty International avfärdade domen som politiskt motiverad och pekade på att det var polisens angrepp mot demonstranterna som orsakade tumultet.
Sergej Udaltsov släpptes den 8 augusti från fängelset i Tambov och beskrev känslan av frihet som att födas på nytt. Några dagar senare höll han en presskonferens i Moskva där han förklarade att han nu tänker fortsätta kämpa mot Putins regim, ”vars nyliberala politik har fört Ryssland till en återvändsgränd”. Men vänsterledaren har inte mycket till övers för högerpopulisten Aleksej Navalnyj, som försöker utmana Putin i nästa års presidentval. Istället behövs det ett tydligt vänsteralternativ mot Putin, menar Udaltsov.

Under proteströrelsen 2011-2012 var Sergej Udaltsovs grupp Vänsterfronten allierad med Aleksej Navalnyj, och liberaler som Boris Nemtsov och Garri Kasparov, runt kravet för fria demokratiska val. Men medan Vänsterfronten krossades av Putins regim, Nemtsov mördades och Kasparov drevs i landsflykt, har Navalnyj fått fortsätta att agera relativt fritt och bygga sin politiska rörelse. Idag har Navalnyj nästan monopolställning som Rysslands oppositionsledare.
– Jag tror att det finns en efterfrågan för en vänsteroppositon i det här landet, sa Sergej Udaltsov på presskonferensen och förklarade att han nu tänker jobba för att ena den ryska vänsterns olika partier och organisationer till en gemensam stark kraft. Han nämnde Bernie Sanders i USA, Jean-Luc Mélenchon i Frankrike och Jeremy Corbyn i Storbritannien som internationella exempel på att det finns öppningar för tydliga vänsteralternativ i politiken nu. Udaltsov påpekade också att han även vill försöka bygga kontakter med vänstern i Europa och USA, och han tackade speciellt för det stöd han fått från kamrater i Sverige medan han satt i fängelse.

Per Leander

 

■ Proteströrelsen mot Putin uppstod när fusk i parlamentsvalet i december 2011 avslöjades. Rörelsen enade hundratusentals oppositionella av olika politisk färg på gatorna i Moskva, tills regimen be­stämde sig för att slå till med hårdhandskarna sommaren 2012. Ett 30-tal, huvudsakligen väns­teraktivister, fängslades medan många andra lämnade landet.

Dela