Katalys satsar på goda argument

► Sakliga fakta i kortformat ska hjälpa mot falska nyheter

Den fackliga tankesmedjan Katalys bildades vid årsskiftet 2012/13. I fyra år har Katalys satsat på ganska tunga och omfattande rapporter och böcker.
– Det har länge saknats korta men välunderbyggda argumentsamlingar och analyser för politiska aktivister, förtroendevalda och människor som helt enkelt inte själva har tid att läsa tjocka utredningar och rapporter. Det säger Daniel Suhonen som är chef på Katalys.
Därför introducerar Katalys ett nytt format som ska heta ”Katalys argument” med kortare material, säger Daniel Suhonen. Arbetet med Katalys vanliga publikationer kommer fortsätta som vanligt.
– Visionen är att dessa underlag skall nyttjas brett i fackföreningsrörelsen och vänstersidan i politiken och kunna användas som inlägg i politiska samtal, egna insändare och vid alla tillfällen där progressiva människor behöver goda och välgrundade argument.
Syftet med Katalys argument är att öka motståndskraften mot just falska nyheter och propaganda.
– Vi vill ge dem som kämpar för ett anständigt samhälle de bästa argumenten i deras politiska och fackliga arbete, säger Daniel Suhonen.

Ämnen som kommer belysas kommer vara inom välfärd, fördelning, ekonomi, skatter, idédebatt och politik – men också internationell politik och analyser av viktiga böcker.
– De första ”Argumenten” kommer handla om vinstdrift i välfärden, franska vänstern i presidentvalet, hyvlade tjänster, förslaget om bankskatt, SPD:s politik och tyska valet och det finns en plan på ett femtontal skrifter de kommande månaderna. Det finns även chans att tipsa och önska kring ämnen man saknar argument kring, säger Daniel Suhonen och fortsätter:
– 2017 blir ett inkörsår, sedan storsatsar vi på valrörelsen 2018. Målet är att 10 000 valarbetare 2018 ska ha våra argument direkt i mailen, mobilen och plattan.

Marco Jamil Espvall

■ Du kan få Katalys argument genom att kostnadsfritt anmäla dig till Katalys nyhetsbrev på www.katalys.org eller följa Katalys på Facebook.

Dela