Nordkoreanska veganer och moderata nötkreatur

ko_coffeebay_f_jj

 

Vegetarisk mat i skolan är en fråga som fortsätter engagera var den än dyker upp.
I västsvenska Skövde är frågan just nu aktuell sedan den var uppe i kommunfullmäktige efter en vänsterpartistisk motion där motionärerna argumenterade för en köttfri dag i skolan varje vecka. Man argumenterade framför allt utifrån ett klimatperspektiv, men även för att eleverna skulle få en bredare kunskap och en mer varierad kost.
Alliansen och SD stoppade förslaget efter en passionerad debatt med pikanta inslag som när en V-politiker fick stå i talarstolen och dementera alla eventuella rykten att han är nordkorean.

Men det var först när en lokal skola på eget initiativ började servera vegetariskt en dag i veckan som debatten hettade till ordentligt med artiklar, insändare och ett inslag i Sveriges Radios satir-program Tankesmedjan. Skövde-skolans ändring i matsedeln fick en moderat kommunpolitiker att gå i taket och rasa mot de förhatliga ”tvångsvegetariska” måltiderna.
– Måltiderna ska vara något lustfyllt, och något man ser fram emot. Det blir det inte om man blir tvingad att äta vegetariskt, säger Torbjörn Bergman (m)  och hänvisar till elevernas valfrihet att själva välja om de vill äta vegetariskt.
Till saken bör kanske tilläggas att Bergman vid sidan av uppdraget i kommunens servicenämnd är köttbonde och föder upp nötkreatur på sin gård utanför Skövde.

Erik Edlund

Dela