När polisen griper journalister är landet en diktatur

Freedom Egypt.

I söndags, på första maj, genomförde egyptisk polis en rajd mot ett journalistförbund i Kairo och grep två regimkritiska journalister. De som greps var chefredaktören för nyhetssajten Bawabet Yanayer, Amru Mansour, och hans studentpraktikant, Mahmoud el Saqqa som under söndagen sittstrejkade fredligt i protest mot den alltmer eskalerande polisbrutaliteten mot aktivister och landets politiska opposition.

Egyptens pressorganisation kallar gripandena för barbariska och har i ett pressuttalande påpekat att journalister och deras fackförbund är under attack i Egypten på ett aldrig tidigare skådat vis. Dussintals journalister har hittills gripits och fängslats under president Abdel Fattah al-Sisi, men det är första gången polisen attackerar journalistförbundet som funnits i 75 år. Pressorganisationen anser att landets inrikesminister Magdy Abdel Ghaffar ligger bakom polisaktionen och kräver dennes avgång. Kravet backas upp av ett stort antal journalister som har samlats i protest utanför organisationens lokaler i Kairo dagarna efter gripandena.

Inrikesdepartementet anser inte att något fel har begåtts och har meddelat att de båda journalisterna är anklagade för att ha försökt destabilisera landet. Yttrandefriheten står stark, enligt departementet. Samtidigt fortsätter människorättsorganisationer att anklaga samma departement för alla de oppositionella som har ”försvunnit” under de senaste åren, och för torterandet av fängslade dissidenter.
Human Rights Watch menar att al-Sisi har skapat en straffrihetskultur sedan han kom till makten genom en militärkupp 2013. Den internationella uppståndelsen kring mordet på den italienske forskaren och vänsteraktivisten Giulio Regeni tidigare i år verkar inte ha gjort diktatorn mer försiktig när det gäller att slå ned och tysta landets opposition.

Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

Vänsteraktivisten Mostafa Mohie om situationen i Egypten: ”Sisi kan inte tysta varenda människa i det här landet”

Om Egypten, brännmärken, sju brutna revben och ett avhugget öra

Fem år senare: Egypten behöver revolutionen mer än någonsin

Regimkritiker dödas i Egypten

Demokratiska röster förbjuds i Egypten

En massaker utfärdad av det egyptiska rättsväsendet

Nawal El Saadawis skugga

Egypten: “Revolutionens motståndare har makten”

Och i Egypten grips revolutionärerna

Direkt från Kairo

Och i Egypten är kulturdepartementet ockuperat

Mostafa Mohie om läget i Egypten: “Folk kan inte fortsätta att protestera fredligt om de inte får någonting”

Egypten: Salafister hetsar mot strejkande arbetare

Protester! Protester! Protester!

“Revolutionen är ett pågående tillstånd”

Strejk pågår!

Kreativ hjärna i revolutionens tjänst

De talar om uppror

Kvinnor i samtal

De bröt rädslans barriärer

Tills drömmen går i uppfyllelse

Egyptisk revolutionär får pris

Premiärvisning av Zero Silence

Tahrirandan fotograferad

En andra revolution i Egypten

”Regimen existerar fortfarande, den har fortfarande makten”

“Många har försökt stjäla vår revolution”

Nawal El Saadawi på besök i Sverige: ”Priset för en revolution är väldigt högt”

Lagförslag om förbud mot strejker och demonstrationer

Bortanför Tahrir

“Vi vill ha en ledning som vi litar på”

WELCOME TO EGYPT! Welcome to our revolution!

Kvinnorna i Kairo firar 8 mars

När vi är detsamma som ni

Ögonblick på Al-Jazeera: kontrarevolutionen anfaller

Dela