Vårdskandalen i Norrbotten

 

Cellprov

Just nu oroar sig tusentals kvinnor i Norrbotten över om de har fått felaktiga cellprovssvar när de har gjort den förebyggande cellprovsundersökningen för att undvika livmoderhalscancer. Det har nämligen visat sig att flera kvinnor som blivit friskförklarade i själva verket har haft cellförändringar. En av dessa har även utvecklat livmoderhalscancer.

Fram till 2014 hade landstinget i Norrbotten med stöd av Västerbottens läns landsting ansvar för cellprovtagningarna i länet. Men 2014 tog analysföretaget Unilabs över ansvaret för gynekologiska prover i Norrbottens län. Företaget skyller de katastrofalt felaktiga provsvaren på en enskild medarbetare som inte längre är i livet. Denna person ska mellan 2010 och 2014 ha analyserat totalt omkring 7 200 cellprov. Alla dessa ska nu analyseras om för att säkerställa att inga fler fel begåtts. Unilabs är ansvariga även för dessa analyser och de berörda kvinnorna ska få svar i juli. Enligt landstingets kommunikationschef, Staffan Lundberg, kommer en Lex Maria-anmälan att lämnas in under måndagen.

Saken är den att landstinget i Norrbotten har lagt ut cellprovtagningen på entreprenad. De som har utfört provtagningarna är alltså analysföretaget Unilabs. Unilabs huvudägare är riskkapitalbolaget Nordic Capital, som bland annat också är största ägare i vårdbolaget Capio. Nordic Capital är listat som ett av de största riskkapitalbolagen i världen och är registrerat i skatteparadiset Jersey. De norrbottniska kvinnornas hälsa har alltså lagts ut på entreprenad till ett företag som undviker att betala skatt och har på så sätt blivit en fråga om vinstmaximering, inte bästa möjliga vård och omsorg.

Emma Lundström

Dela