Motståndsforum 2016

IMG_6474

Den 18-19 mars hölls Motståndsforum för en enad vänster på ABF i Stockholm. De internationella gästerna var Alp Altinörs från turkiska HDP, Alex Merlo från spanska Podemos och Calvin Priest från amerikanska Socialist Alternative, som inledde forumet med tal om situationen i deras respektive länder.

 

”Vi behöver en internationell antifascistisk front mot Erdoğan”

Alp Altinörs är vice ordförande för det turkiska vänsterpartiet HDP (Folkets Demokratiska Parti) som fick 13 procent i parlamentsvalet 2015. Men nu utsätts

Alp Altinörs från Turkiska HDP Foto: Jonatan Johansson

Alp Altinörs från Turkiska HDP Foto: Jonatan Johansson

partiet för hård repression från president Recep Erdoğans regim, och i de kurdiska delarna av landet – där väljarbasen för HDP är som störst – pågår ett regelrätt krig mot befolkningen där flera hundra civila har dödats av turkisk militär.
HDP bildades vid en kongress 2012 som en koalition av flera rörelser och aktivister: socialister, kvinnorättskämpar, ungdomsgrupper, fackföreningar, miljöaktivister och olika minoritetsfolk.
– Det var en ny rörelse, pluralistisk och folkligt demokratiskt förankrad med gräsrötterna genom diskussionsgrupper i stadsdelar och byar. Vår sociala bas är de fattiga, säger Alp Altinörs.

Även om HDP till stor del är förknippad med kurderna är det långt ifrån enbart ett kurdiskt parti, menar Alp Altinörs.
– Det är ett parti för alla förtryckta grupper. Det som fick oss att enas runt kurderna var deras heroiska kamp, inte bara för att befria Kurdistan, utan för demokratiska rättigheter, säger han.
HDP blev framgångsrikt eftersom man lyckades locka även vanliga turkar att rösta på dem, inte minst vänsterfolk, och i valet i november 2015 fick partiet 13 procent av rösterna och kom därmed över 10-procentspärren för att komma in i parlamentet. En historisk händelse.
– Valet blev en chock för Erdoğan. Hans mål var att få egen majoritet så att han kunde förankra sin diktatur. Han ville bli en ny sultan. Men tack vare att vi kom in i parlamentet fick han inte egen majoritet och vi kunde stoppa honom från att bli diktator, säger Alp Altinörs.
Efter valet försvann Erdoğan från offentligheten i tre dagar.
– Det kändes fantastiskt, normallt är han alltid på TV, säger Alp Altinörs och publiken skrattar.
Men sen kom Erdoğan tillbaka med en ny policy. Han förklarade krig mot kurderna och bröt fredsförhandlingarna med PKK som hade gällt sedan 2013, och det genomfördes massgripanden av HDP-aktivister och en våg av brandattentat mot deras partilokaler. Därefter utlyste han nyval under krigsstillstånd. Alp Altinörs jämför det med Hitlers riksdagsbrand.

Europa bryr sig inte om Erdoğans brott. EU samarbetar med honom för att få stopp på flyktingvågen. Men det kommer att slå tillbaka mot EU, menar Alp Altinörs, för ju längre Erdoğans regim sitter kvar, desto fler flyktingar kommer det bli. Det enda sättet att lösa flyktingkrisen är att skapa fred i Syrien och fred i Turkiet, därför måste EU sluta att stödja Erdoğan. Turkiet är nämligen också en av spelarna i det syriska inbördeskriget. Sedan kriget började 2011 har Erdoğan haft som mål att störta Assad och upprätta en lydregim i Syrien, menar Alp Altinörs.
– Någonting bra har i alla fall följt av kriget, säger han och syftar på revolutionen i Rojava.
– Folket tog makten i sin kanton, men de hotades av terroristerna i IS och Al Nusra, som fick stöd från Erdoğan. Men motståndet i Kobane blev en vändning för hela regionen. Kobane blev till Syriens ”Stalingrad” som höll på att falla för IS. Men tack vare stort internationellt stöd slogs IS tillbaka. Det visade att IS går att besegra. Detta påverkade också vår framgång och blev ett slag mot Erdoğan. Det visade att också han kan bli slagen, säger Alp Altinörs.
– Men vi behöver internationellt antifascistiskt stöd. Om inte denne autokrat stoppas kommer det att bli en ny islamistisk diktatur i Turkiet, och Turkiet är en del av Europa, avslutade han.

Per Leander

 

Alex Merlo från Podemos

Alex Merlo från Podemos

”Vi har idéerna, vi har viljan – vi behöver makten!”

Det finns en stark politisk vilja för förändring i världen nu, och allt fler människor har tröttnat på de etablerade politiska partierna. Det menar Alex Merlo från det spanska vänsterpartiet Podemos. I Spanien började det med att socialdemokraterna tog ett stort steg till höger genom att åtlyda EU:s krav på nyliberala nedskärningar.
– Vi var rädda för att missnöjet skulle leda till en högerpopulistisk reaktion, kanske framväxten av en fascistisk massrörelse. Men istället blev det vänstern som tog initiativet, säger Alex Merlo.

En massiv proteströrelse mot åtstramningspolitiken växte fram, med demonstrationer och ockupationer mot vräkningar, mot privatisering av sjukvård och utbildningsväsendet.
– Men rörelsen nådde sina gränser för vad man kunde göra på gatan. Därför bildade vi Podemos som parti, säger Alex Merlo.

Etablissemanget förstod att Podemos var ett hot mot dem, och drog igång en smutskastningskampanj. Trots det fick Podemos 20 procent av rösterna i valet i december 2015.
– Vi lyckades bryta det tvåpartisystem som alltid har rått i Spanien. Efter valet har ännu ingen ny regering kunnat bildas. Därmed har vi stoppat dem från att kunna fortsätta med nedskärningarna, så det var en seger för oss. Men vi har så klart större mål, säger Alex Merlo.
– Syrizas seger i Grekland visade oss att det gick att bilda en vänsterregering, samtidigt som Tsipras kapitulation lär oss att en folklig regering som vill bryta med nedskärningspolitiken måste konfrontera EU. Vi ska inte förhandla om skulden med Trojkan, vi måste helt enkelt sluta betala skulden, och ta kontroll över bankerna. Det var skattepengarna som räddade bankerna efter krisen 2008, därför måste bankerna hamna i folkets ägo, säger han.

Nyligen tog Podemos initiativet till att bilda den nya europeiska rörelsen Plan B i Madrid. En rörelse för folklig demokrati, för stöd till flyktingarna, mot bankerna och nedskärningarna.
– Vi har idéerna, vi har viljan, vi behöver makten, säger Alex Merlo.

Per Leander

Calvin Priest från Socialist Alternative i Seattle.

Calvin Priest från Socialist Alternative i Seattle.

”Bernie Sanders har populariserat begreppet socialism i USA”

Direkt från USA, där Demokraternas primärval just nu utkämpas mellan etablissemangets Hillary Clinton och uppstickaren Bernie Sanders, kommer Calvin Priest från Socialist Alternative i Seattle. Han är aktiv i Sanderskampanjen, och hoppas att senatorn från Vermont som kallar sig själv demokratisk socialist ska bli USA:s näste president.
– Sanders framgångar kommer inte från ingenstans, utan är ett resultat av kapitalismens pågående kris som har drabbat de flesta i USA hårt, säger Calvin Priest.
När Barack Obama blev president 2008 kände många en stor entusiasm. Men de blev snart besvikna, vilket ledde till en ny våg av protester mot orättvisorna i USA, som Occupy Wall Street och Black Lives Matter. Sanders, med sin retoriska udd riktad mot miljardärerna på Wall Street, är också en del av denna rörelse och han har populariserat begreppet ”socialism” i USA, menar Calvin Priest.

Ordet socialism var ett av det mest sökta ordet på google i USA förra året, vilket visar hur nytt det här upp­vaknandet är.
– Socialism är ett nytt och positivt ord för de flesta amerikaner. Det är inte längre en barriär utan ger inspiration. Undersökningar visar att majoriteten av de unga i USA skulle föredra socialism över kapitalism idag. Det är också märkbart att Hillary Clinton aldrig vågar kritisera Bernie Sanders för att han är socialist. Det vore helt enkelt otaktiskt, säger Calvin Priest.
– Trots att Sanders snart är 75 år gammal så har han sitt starkaste stöd bland ungdomar. Men han har också ett starkt stöd bland arbetare. De fackföreningar som är direkt medlemsstyrda har gått ut i stöd för Sanders, medan de fackföreningar som är toppstyrda stödjer Hillary Clinton.
Samtidigt påminner Sanders socialism mer om svensk socialdemokrati än om riktig socialism, menar Calvin Priest.
– Sanders vill inte ha någon riktig revolution mot kapitalisterna, säger han.
Det finns också klara begränsningar för vad Sanders kan åstadkomma inom ramen för det Demokratiska partiet, menar Calvin Priest, vars organisation Socialist Alternative hellre hade sett att Sanders ställde upp som en självständig tredje kandidat i presidentvalet.

– Men vi är inga sekterister, så vi stödjer honom i kampen för att bli Demokraternas ledare. Nu leder Hillary, och Obama har försökt få Sanders att ge upp, men han har gjort klart att han tänker fortsätta sin kampanj tills primärvalen är över, och det är bra. Men vi uppmanar honom att fortsätta ännu längre och ställa upp i valet i november som en tredje kandidat om han inte blir Demokraternas ledare. Men tyvärr har Sanders sagt att om han förlorar primärvalet ska han ge sitt stöd till Hillarys presidentkampanj, berättar Calvin Priest.

Per Leander

Dela