Sjunkande oljepriser kan leda till social oro

Många bedömare idag, däribland författaren och aktivisten Naomi Klein, menar att de sjunkande oljepriserna är ett unikt tillfälle för att bryta med fossilekonomin. Men i det oljeproducerande Nigeria riskerar det att leda till social oro. Delstatsguvernörer aviserade i förra veckan att de vill se sänkta minimilöner till följd av minskade oljeintäkter, enligt nyhetssajter i Nigeria. Landets fackföreningar ser det som en krigsförklaring i ett Nigeria med höga levnadskostnader.

Minimilönen ligger efter höjningen 2011 på 786 kronor per månad, vilket är en lön som det inte går att leva på i Nigeria. Den fackliga centralorganisationen Nigeria Labour Congress (NLC) krävde den gången inledningsvis nästan det tredubbla men accepterade till slut den lägre höjningen i förhandlingarna med regeringen. Men någon sänkning tänker de inte acceptera.
”Vi vill göra det glasklart: det här försöket att vrida tillbaka nivån på den nationella minimilönen är en krigsförklaring mot det arbetande folket i det här landet och vi kommer inte att ha något alternativ till att mobilisera för att svara på den här aggressionen från den politiska klassen på vår välfärd”, skriver de i ett uttalande som undertecknats av NLC-ordföranden Ayuba Wabba.

Fackförbundet säger att regeringen istället borde minska utgifterna genom att dra ner på höga löner för befattningshavare och deras medhjälpare.
”Det är ett faktum att minimilönerna inte är problemet för ekonomin. Problemet för delstater och regeringen är de summor många befattningshavare och deras ineffektiva medhjälpare tar i löner. För den privata sektorn är girigheten, att ackumulera mer och mer profit, alltid motiverande för att hålla ner lönerna”, fortsätter Ayuba Wabba i uttalandet.
NLC tar också upp att de flesta guvernörer inte längre flyger kommersiellt utan har officiella flygplan och helikoptrar som bekostas av statskassan. De ekonomiska problemen i delstaterna menar Ayuba Wabba beror på felprioriteringar.
”Stater är i en dålig finansiell situation på grund av utvecklingsval de har gjort, till största del på prioriteringsgrunder som inte har något att göra med allmänhetens bästa. Arbetarlönerna kan inte offras på ekonomins altare”, skriver han.

Även Nigerias motsvarighet till riksrevisionen (FRC) menar att regeringen borde spara på annat håll och varnar för social oro.
– Om de sjunkande oljeinkomsterna håller i sig de kommande sex månaderna kan vi hamna i en kris, säger FRC:s ordförande Victor C. Muruako till The Guardian Nigeria. Vi kan se att anslagen från den federala regeringen minskar varje dag, många delstater kommer snart att krascha och det kan utlösa arbetarkonflikter och protester överallt.

Arash Gelichkan

 

NIGERIA OCH OLJAN

■ Shell var först att exportera olja från Nigeria, 1958. Idag är Nigeria Afrikas ledande olje­producent samtidigt som  hälften av befolk­ningen lever under fattigdomsgränsen.
MEND-gerillan har kämpat mot regeringen för att intäkterna ska komma  Niger­deltat till del sedan 1990. Shell och andra bolag anklagas för att spä på den väpnade konflikten.
Nigeria  har drabbats hårt av terror, i måndags dödades 8 personer i ett självmordsdåd i Maiduguri, sannolikt utfört av Boko Haram.

Dela