Centerpartiet beredda att släppa fri hyressättning – i utbyte mot skattesänkningar

Annie Lööf är beredd att omförhandla. Montage. Foto: Centerpartiet, Jonatan Johansson

Efter att regeringen fälldes i måndags sade ett av dess stödpartier, Liberalerna, omgående att januariavtalet inte längre gäller och att partiet eftersträvar en borgerlig regering. På onsdagen sade Centerpartiets ledare Annie Lööf i en intervju med Dagens Nyheter att hon är beredd att släppa kravet på fri hyressättning i nyproduktion, vilket ju var det som fick regeringen Löfven på fall. Lööf sade att måndagens misstroende visade att det inte finns en majoritet för förslaget i riksdagen, och att hon därför vill att de fyra januaripartierna justerar avtalet. I utbyte kräver hon dock ”rejäla sänkningar” av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare samt en sänkning av skatten på investeringssparkontot (ISK) i höstbudgeten.

Liberalerna svarade snabbt att de står fast vid att ha lämnat avtalet och att de vill ha en annan regering, vilket också är det svar som Lööf måste ha förutsatt. På så sätt slipper Centerpartiet undan kritiken om att det är de som genom sin vägran att släppa kravet om hyressättningen orsakat regeringskrisen. Samtidigt har de pekats ut som partiet som måste välja sida för att en ny regering ska kunna bildas, och genom det här utspelet lämpar de över det på Liberalerna.

En regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Centerpartiet behöver liksom tidigare även stöd av Vänsterpartiet. Då skulle den konstellationen få minsta möjliga majoritet i riksddagen, 175 mandat mot 174 om den tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh räknas in på regeringens sida. Centerpartiet håller dock fast vid att det inte kommer tillåta att Vänsterpartiet får något inflytande och såväl Annie Lööf som vice ordförande Anders W Jonsson har under de senaste dagarna betonat att de inte kommer samarbeta kring en budget med Vänsterpartiet.

I onsdagens intervjuer sade Lööf att hon håller fast vid att hon anser att förslaget om fri hyressättning i nyproduktion är bra och att hon vill genomföra det. Till TV4 sade hon att hon ”lägger det åt sidan”, vilket antyder att det mycket väl kan komma att tas upp igen senare. Därför förefaller Lööfs utspel om att avstå fri hyressättning närmast som ett försök att få Vänsterpartiet att gå med på skattesänkningar som inte ingick i januariavtalet, samtidigt som partiet ska svälja att även i fortsättningen hållas utanför.

Annie Lööfs besked kom bara någon timme innan kampanjen Nej till marknadshyra höll ett stormöte, och på mötet jublades det över nyheten. Redan när kampanjen började hållas stormöten i vintras betonade samordnarna att målet inte bara var att bilda opinion utan att stoppa förslaget. Nu har det uppnåtts, och marknadshyra har blivit en så het politisk fråga att regeringen har fällts.

Samtidigt var mötesdeltagarna ense om att detta enbart är en delseger. Närmast på tur står kampanjande mot utredningen om lägesfaktorns betydelse för hyressättningen som kommer presenteras runt månadsskiftet. Mötesdeltagarna stod även fast vid att den sedan tidigare planerade demonstrationen i Stockholm den 18 september, några dagar efter riksdagens öppnande, samt den nationella kampanjveckan i anslutning till den ska genomföras.

Rasmus Klockljung

Dela