Vilse i trollfabriken

Ledaren # 9 2021

▶ KD spelar populistkort från USA

▶ Försöker dra fokus från egen kris

▶ Bottnar i misstro mot demokratin

Finansierar och styr Stefan Löfven socialdemokratiska trollfabriker? Den frågan har nu väckts av inga mindre än Kristdemokraterna Stockholm på Facebook i vad som måste bedömas vara ett ovanligt missriktat försök att ta fokus från Ebba Buschs husköp och de vikande opinionssiffrorna. ”Ryktena säger att Socialdemokraterna har egna trollfabriker som bland annat riktar in sig på att sprida desinformation, lögner och osakliga angrepp motståndarna. Bland de mest utsatta är Ebba Busch”, skriver KD Stockholm (1/3) och följer upp med en serie öppna frågor och antydningar om påverkanskampanjer finansierade från högsta ort. Men istället för uppslutning ifrån sociala mediers alla äkta och oäkta höger­konton tycks KD själva blivit allmänt utskrattade, vilket inte avhjälpts av att Stockholms­avdelningen följt upp med flera inlägg i allt mer ansträngd ton.
Och det är inte tu tal om att Kristdemokraterna förtjänar att skämmas, men bakom löjet finns en obehagligare underton. För vad var det egentligen KD Stockholm önskade uppnå med sina inlägg?

Metoden att försöka förflytta fokus från sig själv och istället utdefiniera sin motståndare känns igen ifrån USA:s kantrade offentliga samtal de senaste åren. Där började högern utmåla framförallt ”Antifa” som ett allestädes närvarande hot mot ordningen, förstås med det bakomliggande syftet att ta fokus från den uppsjö ultra­reaktionära beväpnade milisförband som Trump räknade in i sin fålla. Strategin har efter den republikanska valförlusten skiftat fokus och inriktar sig nu främst på att måla ut Demo­kraterna som radikaliserade och infiltrerade av diverse omstörtande element.

I Sverige, där de politiska etablissemangen numera verkar nöja sig med att apa efter de senaste amerikanska trenderna, försöker högern göra exakt samma sak genom att utmåla Socialdemokraterna som radikaliserade. Sverigedemokraterna har länge begagnat samma metoder; än är sossarna ”de verkliga nazisterna”, än är de kulturmarxister eller bara allmänt på väg vänsterut. Nu plockas metoden upp av KD, men med den avgörande skillnad att KD inte förfogar över en armé trogna sociala medie-aktivister.

Antingen är det ett cyniskt uttänkt sätt att försöka skapa intrycket av att det råder ett politiskt krig där saklig debatt och demokratiska samtal är omöjligt, för att på något vis framställa sig själva i mer positiv dager, eller också är det ett uttryck för att borgerliga företrädare redan lever i ett sånt mentalt landskap och faktiskt upplever sig belägrade. Båda alternativen är ungefär lika oroande.
Det andas samma anda som de förment vetenskapliga rapporterna om ”ryska påverkanskampanjer” där varje artikel som uttrycker annat än Natoentusiasm utmålas som dirigerad från Kreml. Förutom en hopplöst polariserad kalla kriget-mentalitet avslöjar det en världsbild marinerad i misstro mot varje möjlighet till ett öppet demokratiskt samtal. Ingen kan ju per definition ha en egen åsikt. Antingen går du i den ena maktens ledband, eller den andras.

Det är kanske inte så konstigt om borgerligheten odlar samma typ av kultur. Vad är ens Moderaternas och Kristdemokraternas motiv för att försöka bilda regering, annat än för maktens skull? Sverige bedriver redan borgerlig politik, går det verkligen att motivera att släppa in SD i den politiska värmen bara för att få vrida upp de nyliberala reglagen några snäpp till?
Det verkar inte som om borgarna ens själva riktigt kan svara på den frågan, så de väljer att höja tonläget och peka finger åt motståndaren. Om inte annat öppnar det åtminstone utrymmet att varna för polarisering i en politisk verklighet där väljarna kommer få leva med nyliberal nedskärningspolitik oavsett vem som sitter i regering.

Dela