Luciatåg för stängning av Bromma flygplats

Luciatåg utanför Stadshuset i Stockholm. Foto: Flyglarm Arlanda

▶”En klimatserenad för att beveka politikerna”

▶ Lussade utanför stadshuset vid omröstningen

▶ Miljöpartiet och Centern svek sina vallöften

INTERVJU

Måndagen den 14 december uppvaktades politikerna i Stockholms stadshus av ett Luciatåg bestående av klimataktivister från Flyglarm Arlanda. Anledningen var att stadsfullmäktige samma dag skulle rösta angående ett förslag om att lägga ner Bromma flygplats, och iklädda sina Luciadräkter framförde aktivisterna nya versioner på klassiska julsånger.
– Vi som deltog i Luciatåget är sångare till yrket allihopa och ville genomföra det här som en serenad framför maktens boningar och försöka beveka politikerna innanför de höga murarna med vår sång. Det var väldigt kallt kan jag säga, men man blir ju varm av att sjunga lite, säger Samuel Jarrick, talesperson för Klimataktion.
– Det finns en chans nu att lägga ner Bromma eftersom Swedavia, som driver flygplatserna i Sverige, själva har flaggat för att Bromma flygplats inte är lönsam längre.

Beslutet om flygplatsavveckling ligger inte hos Stockholms stad, utan hos regeringen eftersom et är en nationell fråga. Men det skulle vara en viktig signal om stadshuset markerade att man ville stänga Bromma, menar Samuel Jarrick. Det var faktiskt Socialdemokraterna, som är i opposition mot det blågröna styret i Stockholm, som lade fram förslaget i fullmäktige, och i teorin fanns det en majoritet för ett sådant beslut. Men Miljöpartiet och Centerpartiet, som gått till val på att stänga Bromma, valde nu att hålla ihop med de övriga borgerliga partierna och röstade ner förslaget.
– Så vi nådde inte ända fram med vårt lussande den här gången, men det är ändå en del av vår kampanj för opinionsbildning, säger Samuel Jarrick.

Varför är det viktigt att lägga ner Bromma?
– Dels blir det en massa lokala miljöproblem, och flygplatsen upptar en plats väldigt nära stan där man istället skulle kunna bygga billiga hyresrätter, tycker vi. Men också förstås eftersom vi är i en akut klimatkris, vi måste dra ner på flygandet väldigt mycket om vi ska kunna hejda klimatförändringarna. Bromma flygplats är till stor del mest till för affärsresor, och därför ett bra exempel på hur flyget generellt mest är till för en välmående elit. Det är ett väldigt bra exempel på klimat­orättvisa, säger Samuel Jarrick.
– Så vi vill istället att man satsar på saker som är bra för alla, istället för en elitverksamhet som förstör planeten.

Per Leander

Dela