Oljeraffinaderiet i Lysekil stoppas

Manifestation mot Preemraff

Preem drar själva tillbaka ansökan om bygglov

▶ Jessica Lovell: ”Protesterna blev för stora”

▶ Någonting är skumt med biobränsleplanerna

INTERVJU

På måndagen kom det oväntade beskedet att oljebolaget Preem drar tillbaka sina planer på en gigantisk utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil. Den planerade utbyggnaden har lett till enorma protester från klimataktivister och även hotat att leda till regeringskris, då Miljöpartiet har varit emot utbyggnaden eftersom det skulle innebära att Sveriges klimatmål blir omöjligt att nå.

När Preems nye koncernchef Magnus Heimburg gick ut med att Preem skulle dra tillbaka sin ansökan om bygglovet, hävdade han att det görs enbart utifrån ekonomiska intressen. ”Det här beslutet är helt och hållet fattat på kommersiella grunder. Det är en sammanvägning av projektets lönsamhet men också dess tekniska genomförbarhet”, sa han till Sveriges Radio och hänvisade till att efterfrågan på olja har minskat i världen. Istället säger han att Preem nu ska satsa på produktion av biobränsle istället.

Internationalen har talat med Jessica Lovell från Nätverket Stoppa Preemraff, som är glad men också överraskad över beskedet.

Jessica Lovell

Det var väldigt oväntat, men vi är helt otroligt glada. Det här har ju varit den största frågan i svensk klimatpolitik nu en tid. Den här utbyggnaden skulle ha inneburit en sådan enorm ökning av utsläppen, en miljon ton koldioxid per år, i en tid när alla utsläpp måste minska. Det har varit en väldigt viktig principiell fråga för miljörörelsen att stoppa det här, säger hon och berättar om de olika aktioner som Nätverket har genomfört:

Det har varit allt mellan himmel och jord verkligen. Vi har haft demonstrationer utanför riksdagen. Det har varit kampanj med folk som har skickat vykort till Stefan Löfven. Vi hade en klimatstafett där folk sprang med ett brev till regeringen hela vägen från Lysekil. Folk har haft demonstrationer utanför bensinmackar. Vi har också haft blockader i Lysekil. Det har varit teater inne på Preems huvudkontor när aktivister har klätt ut sig till Preems VD och trampat runt i fejk-olja. Den här uppfinningsrikedomen och mångfalden i aktionerna har varit väldigt roligt att följa.

Även om Preem hävdar att man stoppar projektet enbart av ekonomiska skäl, så tror Jessica Lovell att protesterna också har haft stor betydelse.

Jag tror att det var båda och. Jag tror inte det har varit jätteroligt för dem att se sitt företagsnamn draget i smutsen konstant och överallt hela tiden. Dessutom kommer det fram nya avslöjanden hela tiden, som nu senast om cancerrisker för de som bor i närområdet av raffinaderiet. Jag tror att det har blivit väldigt, väldigt mycket dålig publicitet för dem och att de inser att det här inte kommer sluta. Miljörörelsen ger sig inte, det är aktioner var och varannan dag, det tar liksom inte slut, , säger hon.

Om inte klimatrörelsen hade varit där från början hade de väl redan börjat bygga, kan man förmoda. Så det är klart att vi har haft påverkan.

Men hon tycker också att det är skumt att Preem frivilligt drog tillbaka sin byggansökan, och menar att det tyder på att de kanske hade förstått att de skulle få avslag.

Jag tror att de kanske hade på känn att det fanns en risk att de skulle få ett nej, och att det blir lättare för dem att behålla ansiktet om de själva tar beslutet att dra tillbaka ansökan. För det är ganska konstigt annars. Varför väntar de inte bara ett par månader till om de trodde att de skulle få ja till bygget, säger Jessica Lovell.

Hon menar att det faktum att Preem nu ska lämna in en annan ansökan för att få tillstånd att framställa förnybart biobränsle istället för olja, tyder på att det inte fanns med i den ursprungliga planen så som det var sagt.

För det har de ju menat hela tiden, att den här anläggningen ska kunna användas till att framställa biobränslen. De har sagt att anläggningen skulle börja producera biobränslen redan från dag ett. Och då inser man ju vilken stor lögn det har varit, om de nu måste dra tillbaka och göra en ny ansökan för förnybart bränsle. Då är det klart att det inte riktigt var med i den ursprungliga planen.

Per Leander

Dela