Vägen till helvetet kantas av cykelbanor

Internationella Biblioteket. Foto: I99pema / wikimedia cc-by-sa

Uppenbarligen är Miljöpartiet redo att förstöra Stockholm i grunden för att få vara med och bestämma. Partiets starke man Daniel Helldén sålde sin själ till djävulen när han i vågmästarställning sade nej till en röd-grön-rosa koalition, för att ingå i en nyliberal Blågrön allians i utbyte mot några mil cykelbanor och avvecklat flyg på Bromma (flygplatsen ska enligt uppgörelsen läggas ned efter att avtalet med Swedavia går ut 2038 – och är alltså inget löfte alls eftersom ingen vet vad som beslutas om tjugo år).
Vägen till helvetet är således kantad av, om inte goda föresatser, så av cykelbanor.

Det senaste djävelskapet som de blågröna i Stockholm har hittat på är beslutet att lägga ner Internationella biblioteket (IB) vid Odenplan till årsskiftet, som i 20 år varit en viktig mötesplats för folk som inte har svenska som förstaspråk. 200 000 böcker på 100 språk kommer att skingras. IB har i snitt 600 besökare per dag och är en av de största institutionerna av sitt slag i Europa.
För min egen familj är IB en väldigt viktig institution.
Min dotter som snart fyller fyra kom för en tid sedan hem från förskolan och berättade att hon har svart hår och brun hud, och sa att det inte är fint. Hon vill ha gult hår och vit hud. Hon är helt tvåspråkig (med mamma från Palestina) och pratar arabiska med mamma och en del barn och personal på förskolan. Och det väcker tydligen ont blod hos vissa (föräldrar?) Ett tag ville hon inte prata arabiska för att ”det är fult”.
Vi pratade naturligt vis med henne och med förskolan som har ett bra arbete med värdegrund och mångfaldsfrågor. Men IB:s tvåspråkiga sagostunder har också varit väldigt viktiga för förståelsen att det finns fler barn som henne och att det är en rikedom att kunna flera språk!
Kulturnämnden och det blågröna styret har alltså beslutat att säga upp IB:s nuvarande hyresavtal i Annexet intill Stadsbiblioteket vid Odenplan. I stället ska det ”slås ihop” med det pyttelilla Kungsholmens bibliotek vid Fridhemsplan.

Det är uppenbart att IB:s unika samling inte ryms där. I stället kommer böckerna och IB:s specialiserade personal att skingras.
Nedläggningen är del av en större politisk utveckling. De blågröna beslutade i år om nedskärningar på kulturområdet på 45 miljoner kronor. Tack så jävla mycket, Daniel Hell…dén.

Marco Jamil Espvall

Dela