Cynisk lek med siffror i östra Aleppo

Foto: Bengin Ahmad cc-by-nd

Foto: Bengin Ahmad cc-by-nd

I förra veckan deltog jag i en paneldiskussion om belägringen av östra Aleppo som gjorde mig deprimerad och arg. Särskilt upprörd blev jag över redogörelserna från andra paneldeltagare om hur  sjukhusen bombas. Sessionen började med att ett BBC-inslag från barnsjukhuset i östra Aleppo visades. Det är inte lätt att titta på bilder av skadade barn vars enda brott är att de lever i en stad som Assad anser fylld av terrorister. Det gav mig samma deprimerande känsla som jag brukade få när jag arbetade med cancersjuka barn på 1980-talet. När du ser en treåring gå runt med en medicinpåse fäst vid hens arm, undrar du hur någon kan tro på gud. Men efter att ha sett videon om Rysslands och Baath-brigadernas grymheter är det lätt att börja tro på djävulens existens.
Barnläkaren Abdulaziz talade om sina erfarenheter från sitt arbete vid barnsjukhuset i östra Aleppo, där dagen börjar vid 07.00 och slutar vid 21.00. Läkarna måste inte bara hantera bristen på mediciner och förnödenheter, de måste också med ångest invänta nästa ryska bunkerknäckar-bomb som kan tränga ner på källarplan, dit alla vårdinrättningar i Aleppo numera är förflyttade.

Med tungsinnet fortfarande hängande över mig morgonen efter konferensen, borde jag förmodligen inte ha läst Pepe Escobars artikel i Counterpunch den 21 oktober som argumenterade för behovet av att ta i med hårdhandskarna vid belägringen av Aleppo eftersom “inte mer än 30 000 eller 40 000 av en tidigare population av 300 000 människor”bor där. Och eftersom alla rebeller i östra Aleppo är jihadister, hoppas Escobar att det slutliga angreppet på östra Aleppo kommer att bli “hardcore” som om han beskrev en Metallicakonsert snarare än utbombade barnsjukhus:
”Syriens regeringsstyrkor är under allvarlig press. Således är metoderna för återerövringen av östra Aleppo faktiskt ”hardcore”. Och detta är bara början. Förr eller senare måste Syriska Armén, med stöd av Hizbollah och irakiska shiitiska miliser, återerövra East Aleppo på marken, understödda av ryska stridsflygplan.”

Skulle det spela någon roll för Escobar om det fanns 300 000 till 400 000 människor i östra Aleppo snarare än en tiondel av den siffran? Antagligen inte. Detta är en kille som förmodligen skulle vara okej med att avliva 3 till 4 miljoner människor om det bara flyttade fram positionerna för BRICS, eller vilken ideologi denna idiot nu tror på. Det är hur som helst inte socialism. [BRICS står för det organiserade samarbetet mellan Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. De ses av en del så kallade ”anti­imperialister” som en motvikt till IMF, Världsbanken och andra institutioner med ekonomisk-politiska kopplingar till G8 och USA. ö. a.]

Men varifrån kommer siffrorna 30 000 till 40 000 från första början? Antagligen från Martin Chulov, som för övrigt har gjort flera användbara reportage inifrån Syrien. Han skrev i The Guardian den 12 mars förra året:
”De som stannar kvar i östra Aleppo, ungefär 40 000 av en befolkning som uppskattades till cirka en miljon före kriget, har varit utan el eller rinnande vatten i mer än ett år.”
Jag förstår hur en kan ta reda på om det finns elektricitet eller rinnande vatten: men har verkligen folkräknare knackat dörr för att sammanställa befolkningsstatistik?
Moon of Alabama, en webbplats som visar samma likgiltighet för mänskligt lidande som Escobar, citerar Martin Chulov och tillägger själva:
”I andra belägrade områden där rebellerna överlämnat sig till den syriska armén har antalet personer som kommer ut varit mycket färre än de ursprungliga invånarna. Siffrorna var också lägre än alla tidigare uppskattningar. Daraya nära Damaskus hade ursprungligen omkring 80 000 invånare. FN:s beräkningar av antalet belägrade människor i Daraya har växlat mellan tiotusentals och ända ner till 8000. När evakueringen av Daraya började förväntade sig den syriska armén att 800–1 200 soldater och 4 000 civila skulle komma ut. I slutändan var det 600–700 stridande, och mindre än 2 000 civila som lämnade Daraya. Området genomsöktes och det var tömt.”

Kanske det bästa vore att lita på uppgifterna från Vitaly Churkin, Rysslands FN-ambassadör, som ju borde hålla med Escobar och Moon of Alabama om det futtiga antalet människor som lever i östra Aleppo. Men nu råkar det vara så att Churkin räknar annorlunda. På den obehagliga sajten RT.com, som är precis lika ”tillförlitlig” som Escobar och Moon of Alabama, leker Churkin med helt andra siffror:
“Över 200 000 invånare i Aleppo är tagna som gisslan av Jabhat al-Nusra och dess allierade grupper.”
Och om vi inte kan lita på Rysslands FN-ambassadör vem i hela världen kan vi då lita på?

Louis Proyect
Översättning:
 Marco Jamil Espvall

New York-baserade marxisten Louis Proyect bloggar på
www.louisproyect.org

Dela