Flera tusen på Skövdes första Pride

skovdepride2

SKÖVDE: Den allra första upplagan av Pride i Skövde 17-20 september var en liten men viktig glimt av hopp om en bättre värld präglad av frihet och öppenhet, i en annars traditionellt konservativ trakt. Tusentals Skövdebor och tillresta medverkade under festivalhelgens höjdpunkt: pride-paraden.
Bakom arrangemanget stod den ideella föreningen Pride Skövde som under en längre tid hade arbetat hårt för att ro projektet i hamn.

Under de fullspäckade festivaldagarna vajade regnbågsflaggan i de kommunala flaggstängerna, och intresserade kunde besöka alltifrån filmvisningar och en dragshow till en stadsvandring som granskade offentlig konst ur ett queer-perspektiv.
Det anordnades även flera föreläsningar. Bland annat berättade Maria Hansson Nielsen från Söderhamn om livet som transsexuell, och prästen Lars Gårdfeldt från Göteborg samtalade utifrån rubriken ”Från självhatande bög till gayaktivist”.
Festivalens absoluta höjdpunkt var lördagens stora parad när 2000-4000 Skövdebor och tillresta under jubel gick från Heden, på regementet P4:s område, till festivalområdet på det stora torget mitt i centrala Skövde.
Arrangörerna ser festivalen som väldigt lyckad och lovar att det kommer bli en repris nästa år.

Text och foto: Erik Edlund 

Dela