”Grekiska vänstern är demoraliserad och behöver tid att omgruppera sig”

Foto: Thierry Ehrmann

Vid valvinsten 2015 representerade grekiska SYRIZA hoppet för vänstern i hela Europa, men vägen blev en annan än planerat och gick genom folkomröstning, kapitulation, splittring, nyval, ett nytt memorandum med högerpolitik och slutligen reformer och valförlust. Internationalen träffade Antonio Ntavanellos, ledamot i SYRIZA:s politiska sekretariat för att i backspegeln se vad det går att lära sig av erfarenheten. Vi publicerar intervjun
i fyra delar. Här kommer den fjärde och sista delen.

INTERVJU

Läs del tre: ”Det var tydligt att vi inte kunde fortsätta tillsammans”

Läs del två: ”Det hade varit lätt för regeringen att ta kontrollen över bankerna”

Läs del ett: ”Första tecknen på SYRIZA:s kapitulation sågs redan 2013”

Den 7 juli förlorade SYRIZA regeringsmakten i Grekland som partiet innehaft i fyra och ett halvt år. Internationalen har träffat Antonio Ntavanellos som var ledamot i SYRIZA:s politiska sekretariat (verkställande utskott) mellan 2004-2015. Antonio Ntavanellos arbetar inom den trotskistiska organisationen DEA, Internationella arbetarnas vänster.

Vi gör ju denna intervju på det sociala centret ”Commouna”. När

Antonio Ntavanellos satt i
Syrizas verkställande utskott 2004-2015.

öppnade det och hur fungerar det?
– När SYRIZA började falla samman, och vi fattade att vi måste marschera ensamma igen under en period, beslutade vi oss för att tillsammans med flera andra kamrater runt omkring oss i SYRIZA öppna detta institut som heter Commouna. Det är ett institut för politisk och social diskussion och forskning. Vi startade också ett förlag för böcker, Red marks. Så det är ett centrum där vi har hårda debatter om vänsterns historia, marxismens traditioner och liknande saker. Men här hålls också arrangemang om hur vi organiserar motstånd, om kvinnofrågor, feministiskt självförsvar, klimatförändringar med mera.

Så är det öppet för fler grupper?
– Ja, det är öppet för grupper av aktivister och motstånds-initiativ och vi försöker också, även om vi inte har lyckats så väl ännu, med kulturevenemang. Vi har filmvisning och diskussioner om filmer. På övervåningen har vi teater med teateraktivister som ger radikala föreställningar. Institutet är mycket framgångsrikt, för oss är det mycket bra. Det är det bästa vi har gjort.

Är det fler organisationer bakom detta än DEA?
– Nej, institutet och förlaget är organiserat av DEA, men på ett öppet sätt som försöker locka människor. Det var en bra idé eftersom vi är väldigt bra när vi organiserar saker. Och vi har blivit bra på att vara öppna.

Hur starkt är DEA för tillfället?
– 250 medlemmar.

Folklig enhet missade parlamentet med minsta möjliga marginal i september 2015. Saker skulle såklart ha varit annorlunda om ni kom in. Valet i juli i år var också ett misslyckande för partiet. Vad kommer hända nu med Folklig enhet och med DEA?
– Folklig enhet har nått vägs ände. I Folklig enhet finns det dock militanter och vi behöver en relation med dem alla. Men det är tydligt att vi behöver en ny början, politiskt tydligare och som också innefattar andra. Jag tror att vi mycket snart kommer att få se nya [politiska] experiment som innefattar människor från Antarsya, Folklig enhet och fristående aktivister. Vi kommer att skapa nya saker, baserat på dessa erfarenheter. Det är inte lätt eftersom det är erfarenheter från nederlag men det är obligatoriskt att fortsätta.

Kommer Folklig enhet att upplösas eller kommer det att fortsätta?
– Vi vet inte. Folklig enhet håller kongress nu i september. Men det är inte avgjort vad som kommer bli resultatet av kongressen. Om frågan är hur man ska fortsätta Folklig enhet tror jag inte att det är särskilt intressant. Om frågan är vilken typ av politiska initiativ vi kan ta för att omgruppera en ny front av politiska radikala vänsterkrafter är det intressant. Så det beror på.

Efter valet, nu när Gyllene gryning åkt ur parlamentet, är nazisterna mindre aktiva också på gatan? Jag vet att ni, precis som andra radikala grupper, hade en del problem med dem?
– Gyllene grynings nederlag var det enda som var bra med valresultatet. De har varit uppdelade schematiskt mellan de hårda nazisterna som vill fortsätta gatu-aktiviteterna och parlamentarikerna. De har gjort enorma misstag. De gjorde misstaget att mörda Pavlos Fyssas som var ung, grek och mycket populär bland ungdomarna eftersom han var en hiphop-sångare. Reaktionen var som när någon plötsligt vaknar ”var är jag: hur hamnade vi här?”. Det blev en hård reaktion mot dem. Innan de mördade Pavlos Fyssas 2013 hade de mördat några invandrare, men reaktionerna mot dödandet av invandrarna var mindre.

Rapparen Pavlos Fyssas mördades av en medlem i Gyllenne Gryning 2013. Foto: John D. Carnessiotis cc-by-sa

Kombinationen av dessa två saker; den antifascistiska rörelsens tryck och uppdelningen mellan dem har tvingat dem att gå försiktigare framåt under en period. Och närmare valen var Mitsotakis perspektiv tydligt och den del av staten som har stöttat Gyllene gryning ändrade sig och kom tillbaka till Ny demokrati.
Tjänstemän, människor i kyrkan och några skeppsägare som gav pengar till Gyllene gryning stödjer nu istället Mitsotakis.

Och de har också tappat till nya partiet Grekisk lösning?
– Ja, och det är en mer komplicerad sak. De är ytterhöger, reaktionär ytterhöger. Men de har inte ett riktigt parti, de har inte aktivister på gatorna, de kan inte attackera vänstern och invandrare. Samtidigt ligger de mycket nära kyrkan, de gamla ortodoxa reaktionära skitsnackarna. Deras ledare är en journalist från TV, som har sagt att han pratar med Jesus och att han har brev från Jesus. Samtidigt är de rysslandsvänner.
Men jag tror att det är tillfälligt. De är inte ett verkligt hot. Gyllene gryning däremot, de var ett verkligt hot eftersom det var en naziorganisation som funnits i 40 år på stabil grund.

Vad tror du kommer att hända nu i Grekland med Mitsotakis som premiärminister? Och vad kommer att hända inom vänstern?
– Vi har gått in i en mycket hård och svår politisk period efter att Ny demokrati vann. De vann europarlamentsvalet, de vann kommunalvalen och regionalvalen och de vann det nationella valet. För att förstå vidden av Tsipras kapitulation måste du komma ihåg att vid folkomröstningen 2015 hade Ny demokrati 14 procent i opinionsmätningarna, 14 procent! Mitsotakis är en hård nyliberal och kommer att attackera arbetarna och ungdomarna. Det kommer repression och attacker mot universiteten och invandrar- och flyktingpolitiken. Allt detta kommer inom kort.
Vänstern är demoraliserad så vi skulle behöva tid att omgruppera, och omorganisera rörelsen. Men jag tror att det sociala motståndet i Grekland som vanligt kommer att vara starkt. Det finns något i klasskampen i det här landet som ofta överraskar. Så jag vet inte vad som kommer att hända, det är tidigt ännu, men det kommer att bli en mycket hård och en mycket svår period.
Det är också väldigt intressant att Tsipras under denna period har en plan att skapa ett nytt parti. Även SYRIZA, hans egna SYRIZA, kommer att upphöra. Tsipras förslag är att de ska skapa ett nytt större och mer öppet parti. Hans modell är Demokratiska partiet i Italien. Ideologiskt kan du säga att hans modell är Emmanuel Macron. Men organisatoriskt föreslår han något i stil med Demokratiska partiet i Italien. Och de som fortfarande är kvar i SYRIZA kommer att acceptera allt. De kan inte konfrontera Tsipras längre så de fortsätter att backa. Och de kommer snart inte ens att befinna sig i ett socialdemokratiskt parti, SYRIZA är redan ett socialdemokratiskt parti, de kommer att befinna sig i ett borgerligt parti.

Jonas Karlsson

Dela