”Vapenmässan i Stockholm borde aldrig ha fått äga rum”

▶ Agnes Hellström från Svenska Freds vill att staden inför en policy

▶ Så väl allmänheten som många politiker kände inte ens till mässan

▶ Vapenindustrin hemlighåller sina event för att inte väcka protester

Denna vecka samlades representanter för den internationella vapenindustrin i Stockholm för att visa upp sina produkter till utvalda gäster från när och fjärran. Tillställningen ägde rum i Stockholmsmässans lokaler – tidigare känt som Älvsjömässan – och där medverkade flera vapenföretag som tillverkar kärnvapen och företag vars vapen används mot civila i bland annat kriget i Jemen.
– Det är en rad av utställarna som är svartlistade av svenska banker för sin inblandning i kärnvapenproduktion. Bland annat Lockheed Martin, vars bomb dödade 40 skolbarn i Jemen i augusti förra året, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds, till Internationalen.

Svenska Freds protesterar inte bara mot vapenmässan utan framför allt mot att politikerna i Stockholm har gått med på att hyra ut sina lokaler till detta evenemang.
– Stockholms stad är majoritetsägare i Stockholmsmässan, så vi är väldigt kritiska till att det här överhuvudtaget har godkänts. Vi kräver att det genast införs en policy så att det inte händer igen,

Svenska Freds Agnes Hellström. Foto: Miki Anagrius

säger Agnes Hellström.
– Det finns redan en policy för ansvarsfulla investeringar, som bland annat säger att staden ska undvika investeringar i vapenföretag. Det rimliga vore ju att ha samma kriterier för uthyrning av stadens lokaler. Annars händer sådana här saker, och alla politiker skyller på varandra.

Agnes Hellström berättar att de flesta kommunalpolitiker som Svenska Freds har varit i kontakt med säger att de inte kände till något om mässan. När oppositionella Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ lyfte frågan till den styrande blågröna majoriteten i kommunmötet på måndagen, svarade även miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) att hon inte heller känt till vapenmässan som hade hyrt in sig på Stockholmsmässan, men att det var ett tecken på att staden behöver se över sin policy.
– Så det finns en öppning för framtida förbud. Men att blåsa av hela mässan bedömdes som omöjligt med så kort varsel. Och det hände ju inte heller, säger Agnes Hellström.

Har mässan varit lite hemlig?
– Jag tror att det är medvetet att man inte skyltar med det utåt, just för att inte väcka reaktioner. Men samtidigt har vi som bevakar mässan märkt att det varit ganska mycket riktad reklam, bland annat på Dagens Nyheters websida, så att de som är intresserade har fått den information de behöver, säger Agnes Hellström.
– Men i övrigt så har det inte annonserats något om detta på Stockholmsmässans officiella hemsida. Det är ett stängt event, och de själva säger att de inte går ut med information offentligt eftersom det inte är publikt.

Vilka är det som går på en sån här mässa?
– Det är industrin framför allt. Det är även representanter från Försvarsmakten och Försvarets materielverk. SAAB är på plats som en av huvudsponsorerna och ett av de företag som säljer krigsmateriel. Jag har varit utanför mässan i två dagar och det är väldigt mycket män i olika slags uniformer. Det är inte bara svenskar utan många tillresta. Det är en stor blandning av nationaliteter, berättar Agnes Hellström.
Hon tror att den internationella vapenindustrin kan ha valt Stockholm just eftersom det inte finns någon policy emot dem här. Det är också därför det är så viktigt att protestera, menar hon.
– Förra året hölls en av de tre mässorna i Glasgow, men protesterna där ledde till att det infördes ett förbud i staden. Efter att mässan genomförts visserligen, men den kommer aldrig att få hållas där igen. Man kan nog säga att om befolkningen blir medveten om vad som äger rum och protesterar mot det, så går det att stoppa, säger Agnes Hellström.
Hon berättar att Svenska Freds har stått vid Älvsjö station för att informera förbipasserande om mässan.
– I princip ingen har känt till den, och en majoritet har blivit väldigt upprörda. De har nästan inte trott på vad vi säger. Det är ganska ovanligt att vi får så starka reaktioner, men för många går gränsen när ens stad hyr ut lokaler till företag som producerar kärnvapen.

Per Leander

Dela