▶ Administratör för ”Stå upp för Sverige” kan dömas för hot och hat
▶ Åtalet grundas på gamla ”lagen om elektroniska anslagstavlor”
▶ Kan skapa en hel ny rättspraxis mot hat och hot i sociala medier
Tingsrätten i Eskilstuna har väckt ett unikt åtal mot en privatperson som administrerar en hatgrupp på Facebook. Målet är att pröva om personen i fråga har gjort sig skyldig till brott genom att inte ta bort inlägg av karaktären hot eller hets mot folkgrupp.
Gruppen startades i februari 2017 och hette då ”Vi som står upp för Peter Springare”, det vill säga den kontroversielle polismannen i Örebro som fick uppmärksamhet när han hävdade att ”90 procent” av alla brott begås av invandrare, och även gjorde uttalanden som att han ville ”förinta alla vänsterextrema journalister”.
”Vi som står upp för Peter Springare” blev snabbt en av Sveriges största Facebook-grupper, med över 200 000 medlemmar. Många av gruppens medlemmar ägnade sig också åt att sprida grova rasistiska uttalanden, och redan i april 2017 tog Peter Springare själv avstånd från gruppen, som därefter bytte namn till ”Stå upp för Sverige.”
I dagsläget har gruppen 170 000 medlemmar, varav många ägnar sig åt att sprida hat och hot. Enligt den ideella förningen Näthatsgranskaren har medlemmar i gruppen gjort sig skyldiga tusentals brott i form av hets mot folkgrupp, olaga hot, stämpling och uppvigling. Ända sedan starten i februari 2017 har en privatperson i Eskilstuna administrerat Facebook-gruppen.
Nu har alltså tingsrätten i Eskilstuna väckt åtal mot honom för att se om han kan hållas ansvarig för de brott som har begåtts i gruppen. Detta enligt en över 20 år gammal lag gällande ”elektroniska anslagstavlor”. Den så kallade BBS-lagen (1998:112) gör gällande att den som administrerar en ”elektronisk anslagstavla” är skyldig att ta bort uppenbara brott som olaga hot, hets mot folkgrupp, olaga integritetsintrång, uppvigling, barnpornografibrott, olaga våldsskildring, upphovsrättsbrott samt rekrytering/uppmaning till terrorverksamhet.
Själva brottet som administratören misstänks ha gjort sig skyldig till är ett så kallat oaktsamhetsbrott, då han har gjorts uppmärksam på flera uppenbart brottsliga kommentarer men trots det ändå inte tagit bort dem.
”Denna lag har stor möjlighet att efter en prövning i HD skapa en hel ny rättspraxis som trots att lagen tillkom för 20 år sedan och inte använts på över 10 år faktiskt kan användas mot den mylla av grovt hat som idag orsakar hatbrott och radikalisering på sociala medier”, skriver Näthatsgranskarna, som ligger bakom anmälan, i ett pressmeddelande.
Den åtalade mannen i Eskilstuna förnekar själv brott. Och den ovan nämnda polismannen Peter Springare, i vars namn gruppen startades, har inget med åtalet att göra och har som sagt själv tagit avstånd från gruppen.
Per Leander