Zahid riskerar tortyr om han utvisas till Pakistan

► Socialisten Zahid Baloch tillhör förföljd minoritetsgrupp

► Kom som flykting till Sverige via Norge 2014

► Togs av polisen vid REVA-kontroll i Göteborg

 

Den socialistiska aktivisten och flyktingen Zahid Baloch från Baluchistan i Pakistan riskerar att utvisas efter att han tagits av polisen vid en inre gränskontroll i Göteborg den 15 februari. Baluchistan är en provins i Pakistan som eftersträvar självständighet. Området är rikt på naturresurser som plundras av de pakistanska myndigheterna, samtidigt som det lämnas ekonomiskt eftersatt och befolkningen – balucherna – utsetts för etniskt förtryck.
Zahid Baloch, som är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, kom till Sverige 2014, efter att först ha nekats asyl i Norge. De svenska myndigheterna vill nu utvisa honom tillbaka till Norge, varifrån han riskerar att skickas till Pakistan där han tidigare har suttit fängslad och torterats svårt av de pakistanska myndigheterna på grund av sitt politiska arbete.
– Han torterades under tre månader i ökända tortyrceller där man bland annat krossat hans fotleder, bröt hans fingrar och skar upp sår i kroppen som man har hällt kryddor i. De utsatte honom även för sexuellt våld och gav honom elchockar mot könsorganen, berättar hans partikamrat Kristofer Lundberg.
– De misshandlade honom så grovt att man trodde att han avlidit, och sen dumpade de honom i en gränd. Där hittades han av människor som tog honom till läkare, där han återhämtade sig efter några månaders vård. Sen flydde han och tog sig till Europa.

Aktivisten Kristofer Lundberg.

Zahid Baloch kom som sagt först till Norge, och flyttade senare till Sverige. Men enligt Dublinförordningen är det mottagarlandet, det vill säga det första landet som en flykting kommer till, som ska besluta om asyl. Och Norge har gett Zahid Baloch ett avslag på hans ansökan. Kruxet är att från och med den 10 mars, då hans så kallade Dublinärende går ut, har han ny rätt att söka asyl i Sverige. Om han inte utvisas innan dess.
– Norge har handelsförbindelser med Pakistan och har tidigare utvisat flera balucher till Pakistan, utan att ta hänsyn till det nationella förtrycket som de utsätts för. Det handlar om personer som har utvisats och som har försvunnit, säger Kristofer Lundberg.
– Det finns även en människorättsaktivist som är norsk medborgare som åkte till Baluchistan för att utreda försvinnanden, och han är också försvunnen sedan flera år tillbaka. Det är så verkligheten ser ut. Mellan 400-500 personer försvinner varje år i Baluchistan. Det handlar om politiska eller människorättsaktivister, och sen hittar man lika många varje år i massgravar. Så det är där vår oro är, att om Zahid överförs till Norge och sen vidareutvisas till Pakistan. Då kan det bli det sista som man ser av honom.

Till saken hör också att Zahid Baloch har allvarliga hälsoproblem, men sedan han fördes till Migrationsverkets förvar har han inte fått den vård han behöver.
– Till följd av den tortyr han utsatts för så har han fått en massa hälsoproblem, inklusive med hjärtat. Han har bland annat fått två hjärtinfarkter de senaste tre åren, så han ska gå på regelbundna kontroller hos läkare och äter 15 mediciner om dagen, både mot depression och posttraumatisk stress, men också rena hjärtmediciner, berättar Kristofer Lundberg och fortsätter:
– När han togs in till förvaret så förvägrades han både sina mediciner och att få träffa läkare, men efter att vi hållit en demonstration utanför i tre timmar, så tog de till sist emot hans medicin. Sen har vi haft ytterligare protester med krav på att han ska få träffa läkare. Nu var han i fredags och gjorde tester på ett annat sjukhus, så vi hoppas att han ska få träffa sin ordinarie läkare snart.

Hur mår han nu?
– Jag har fått träffa honom i förvaret och han mår väldigt dåligt. Han kan inte äta, han är så deprimerad och rädd. Han träffar ju också regelbundet en psykolog på Röda korset sedan tre år tillbaka, och de besöken har ställts in från Migrationsverkets sida. Men psykologen är väldigt mån om att få träffa honom igen och varit beredd att omboka tiderna så att det ska passa deras transporter, men han har inte fått träffa henne. Så de tar inte hänsyn till den posttraumatiska stress han lever med. Det han själv säger när jag har träffat honom är att han har svårt att äta och svårt att sova. Det är som om han återupplever tortyren, för nu är han inlåst i ett litet rum, ständigt övervakad, och det framhäver minnet av tidigare upplevelser i fångenskap, säger Kristofer Lundberg, som ändå är hoppfull om att Zahid Baloch ska få stanna.
– Det har varit stöddemonstrationer runt om i Sverige, i Europa och världen, och protester som skickas till båda Migrationsverket och regeringen och så vidare. Och han har fått en advokat nu. Så vi hoppas att det ska sätta den nödvändiga pressen så att man inser vilken stor och allvarlig fråga det här är.

Per Leander

Dela