Jeremy Corbyn har fortfarande partiets stöd – trots attackerna från Labourhögern

Stöddemonstration för Jeremy Corbyn i London 27 juni

Stöddemonstration för Jeremy Corbyn i London 27 juni

 

Direkt efter resultatet i Storbritanniens EU-omröstning gick högern inom Labour till attack mot partiets ledare Jeremy Corbyn och kräver nu att han ska avgå. Men hur ser stödet egentligen ut för Corbyn inom partiet. Internationalen har talat med Jorge Martin som är medlem i Labour och International Marxist Tendency (IMT), en radikal vänstertendens i partiet som stödjer Corbyn.

Jorge Martin

Jorge Martin

Vilka ligger bakom kampanjen mot Corbyn och på vilket sätt har den med EU-omröstningen att göra?
– Det började med att två av Labours parlamentsledamöter förklarade att man inte längre hade förtroende för Jeremy Corbyn och krävde en hemlig omröstning i parlamentsgruppen för att avsätta honom. Det skäl de framför är att han inte sägs ha gjort tillräckligt i kampanjen för stanna kvar i EU-sidan. Men det är bara en ursäkt. Planen, som har följts upp med att flera av ministrarna i Corbyns skuggregering har avgått, har varit förberedd i flera månader, in i minsta detalj. Tony Blairs gäng i partiet har aldrig accepterat att Corbyn blev vald till partiledare. Anledningen till att de har eskalerat attackerna mot Corbyn nu, är för att de till varje pris inte vill att han ska leda partiet under det snart kommande nyvalet, säger Jorge Martin.

Corbyns kritiker hävdar att han inte är ”valbar” och därför måste bort, vad tror du om det?
– Det är exakt samma argument som de använde mot honom under valet till partiledarposten, vilken han ju trots det vann. I själva verket har Labour ökat i opinionsundersökningarna sedan valet i maj 2015, och ser ut att ha gått om de konservativa. Det som Jeremy Corbyn står för politiskt, fri utbildning, stopp för nedskärningar, stärkta rättigheter för arbetare och internationell solidaritet, med mera, har visat sig gå hem i den allt mer radikala stämning som växer i Storbritannien. Sedan han valdes till partiledare har Labour ökat sitt medlemskap från 200 000 medlemmar vid valförlusten i maj 2015, till 388 000 medlemmar i januari 2016, vilket är ett bevis på hans popularitet.

Hur stark är vänstern inom Labour nu? Kommer Corbyn ha någon chans att sitta kvar?
– Corbyn har sagt att han inte frivilligt tänker avgå, och han gör helt rätt som står på sig mot översittarna från Blairs partihöger. Bara Corbyn för möjlighet att ställa upp igen till valet av partiledare, så är jag övertygad om att han kommer att vinna ännu en gång. Föra gången fick han 60 procent av rösterna, och sedan dess har fler och fler människor lockats att gå med i partiet, just på grund av hans ledarskap. Aktuella opinionsundersökningar visar att 72 procent av Labours medlemmar tycker att han gör ett bra jobb, och av de som gått med senaste året får han stöd från 85 procent.

Varför valde Corbyn att stödja den EU-positiva sidan? Kunde han inte istället ha förespråkat Brexit från ett vänsterperspektiv?
– Corbyn har alltid varit en motståndare mot EU, men i sista minuten ändrade han uppfattning och antog en position om att EU trots allt sägs garantera vissa rättigheter för arbetare i Storbritannien och att det vore en bättre taktik att förändra EU inifrån tillsammans med andra vänsterkrafter. Efter att han antagit denna position – kanske med idén att han då skulle kunna ena partiet – så höll han i alla fall en principiell position. Han deltog i kampanjen för att stanna kvar i EU, men han dolda aldrig sin grundkritik mot EU och framför allt så vägrade han att gå samman med Tories i deras EU-kampanj. Corbyn var den enda politikern som förklarade att den framväxande rasismen har uppkommit till följd av Toryregeringens nedskärningspolitik, säger Jorge Martin.

– Jag tycker att Corbyn borde ha valt att kampanja för Brexit istället, men inte från en främlingsfientlig och brittisk nationalistisk position, utan från en självständig socialistisk och internationalistisk utgångspunkt. Om han hade gjort det skulle hela dynamiken i den kampanjen ha blivit helt annorlunda, det vill säga inte så nationalistisk och rasistisk som Brexitsidan framstår som nu.

Vad är din och IMT:s uppfattning om Brexit? Vad betyder valresultatet och hur ska man se på de högerextrema krafterna som vuxit sig starka i den här kampanjen?

– Vår uppfattning är att båda lägren (lämna unionen eller stanna kvar) leddes av reaktionära kapitalistiska politiker och därför kunde vi inte stödja någon av dem. Vi är emot det kapitalistiska, främlingsfientliga och odemokratiska EU och dess ständiga åtstramningspolitik, ett EU som vi inte tror går att reformera. Men samtidigt tror vi inte att ett självständigt kapitalistiskt Storbritannien är ett bättre alternativ utan en reaktionär utopi. Vår position är att kämpa för ett socialistiskt Europas förenta stater.

– Resultatet av folkomröstningen reflekterar på ett väldigt förvridet sätt en revolt mot etablissemanget till följd av den ekonomiska desperation som många arbetare upplever i nedlagda gamla industristäder. Men denna ilska har kanaliserats i en politisk kampanj som har varit rakt igenom reaktionär och med starka rasistiska övertoner som ger invandrarna skulden för dessa problem, istället för det kapitalistiska systemet och Toryregeringen. Det har lett till ökad främlingsfientlighet och öppna rasistiska attacker. Samtidigt ska vi inte glömma att de som har lagt grunden för denna utveckling är David Cameron och hans Tories, som har piskat upp en främlingsfientlig stämning i flera år, vilket även har påverkat högern inom Labour att kräva hårdare lagar mot invandring, säger Jorge Martin.

– Resultatet av omröstningen har öppnat en Pandoras ask av kriser för den härskande klassen. Torypartiet har splittrats rakt i mitten, det är kaos på börsen, det har lett till en konstitutionell kris då Skottland kräver självständighet och Nordirland vill ha nya gränslagar. Det här kommer att få allvarliga konsekvenser för den brittiska ekonomin och kan sätta igång en ny recession i hela EU som nu riskerar att slitas sönder.

Per Leander

Dela