Nytt terrorattentat i USA

Pro Choice. Foto: Emma Lundström

Så har det hänt igen. Ett terrorattentat mot en hälsovårdsklinik i USA. Den här gången skedde det i Colorado Springs där en ensam man ansåg sig ha rätten att döda människor i Planned Parenthoods lokaler och att skjuta mot de poliser som försökte stoppa honom. Han har en stor rörelse i ryggen. En kristen fanatisk rörelse som har stöd i det republikanska partiet och som kallar sig pro-life. Men det är inte en rörelse som är för livet. Det är en rörelse som vill tvinga kvinnor att föda barn till varje pris och som hellre dödar en mor än tillåter en abort. Det är en rörelse som vill stänga ned den organisation i USA som erbjuder sjukvård till alla människor, också de som lever i utsatta områden och som annars inte skulle ha tillgång till hiv-test, mammografi och p-piller.

Colorado Springs. Två döda inne på kliniken och en död polisman. Många skadade. Det borde kallas terrorism.
Det borde kallas terrorism att skapa hatstämning kring en organisation som strider för kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar, som vägrar att döma människor och erbjuder en fristad för alla som behöver hjälp, stöd och råd, oavsett om det gäller behandling av könssjukdomar, önskade graviditeter eller oönskade. Det borde kallas terrorism att döda läkare för att skydda foster som man sedan skiter fullständigt i när de väl har fötts. När en hälsovårdsorganisation gång på gång måste gå ut och tala om att den har vidtagit ännu större säkerhetsåtgärder för att skydda patienter och anställda från attackerande fanatiker, då är den organisationen utsatt för terrorism. Bara i år har fyra av Planned Parenthoods kliniker attackerats på olika håll i USA. Förutom det senaste terrordådet har det också varit flera brandbombsattentat. Detta för att människor som den 57-årige Robert Lewis Dear i Colorado har ansett sig ha rätt att ta liv för att de är emot aborter. Aborterna utgör bara en bråkdel av Planned Parenthoods arbete – även om det är en viktig bråkdel i ett land där aborter i så hög grad är tabu. En väldigt stor del av arbetet handlar istället om att skapa förutsättningar för trygga graviditeter och erbjuda vård i en fördomsfri miljö. Men terrorister bryr sig sällan om helhetsbilden.

Attacken mot kliniken i Colorado Springs är bara toppen på ett isberg av många år av hets och hat. Det senaste årets brandbombsattacker är också en del av den toppen. Men under ytan är alla tusentals dagar då Planned Parenthoods personal har kommit till jobbet och upptäckt att låsen har limmats igen, eller att en abortmotståndare har låst in sig på kliniken, eller att någon har borrat hål i taket så att kliniken har blivit vattenskadad, eller att någon har tagit sig in och förstört utrustningen, eller att det har kommit hotmeddelanden på telefonsvararen, eller att det är spik på parkeringen, eller att det står abortmotståndare utanför kliniken och talar om för patienterna att den är bombhotad, eller att abortmotståndare har slagit läger utanför kliniken, eller att dagens första patient är en aggressiv abortmotståndare. Under ytan är också alla politiska försök att ta bort det ekonomiska stödet som gör organisationens arbete möjligt.

För några veckor sedan bad Planned Parenthood sina patienter att beskriva vad organisationen betyder för dem. Det var ämnat som ett julkort till alla de läkare, sköterskor och annan personal som arbetar på klinikerna och som har haft ett tufft år av hot och trakasserier. Ett julkort som visar att vi är många som stödjer dem, uppskattar det arbete de gör och står upp för dem.
Fristad var ett återkommande ord. Hopp ett annat. Gemenskap ett tredje. Solidaritet dök också upp. Trygghet återkom många gånger.
Någon dag efter terrordådet i Colorado Springs öppnade Planned Parenthoods kliniker återigen sina dörrar över hela USA och i ett brev som gick ut till alla som stödjer dem skrev organisationens ledare, Cecile Richards: ”Vi kommer aldrig någonsin att sluta erbjuda säker och pålitlig vård till alla de miljoner patienter som räknar med att vi ska finnas där. Våra dörrar ska förbli öppna, vad som än händer.”

Text och foto:
Emma Lundström

Tidigare i Internationalen:

Om en chocksocial tillvaro i ett land av öppen eld

”En tandläkare kan inte upptäcka livmoderhalscancer”

Kvinnors rätt till hälsa är under attack i USA

Dela