Riksorganisation för demokrati i Syrien på gång

Manifestation för Syrien. Foto: Tony Karlsson

Det var med ett rungande ja och applåder som föreningen Syrien Sveriges årsmöte i Stockholm på söndagen beslutade stödja bildandet av en riksorganisation. Föreningar i Göteborg, Malmö och Karlskoga har tidigare beslutat delta och förhoppningen är på kort sikt att ansluta föreningar och nätverk i Eskilstuna, Strängnäs, Uppsala och på andra håll. Genom en riksorganisation för demokrati i Syrien skulle redan från starten många hundra syriska flyktingar och svenskar kunna hjälpas åt i humanitärt solidaritetsarbete och för att bryta bilden av att alternativen i Syrien kan reduceras till regimen eller jihadister.
Mitt i infernot av bombningar, terror och stormaktsinterventioner söker syriska demokratiaktivister och civilbefolkning upprätthålla och försvara livsmöjligheter som frön till ett demokratiskt samhälle när vapnen tystnat. Många av den arabiska vårens demokratikämpar som överlevt befinner sig dessutom som flyktingar, inte minst i Sverige där tiotusentals syrier lever idag. Med kulturevent, insamlingar och manifestationer vill det kommande riksförbundet bli en samlingspunkt där syriska flyktingar och svenskar möts på demokratisk grund. Och dessutom utveckla kontakterna med liknande plattformar runt om i Europa.

Vad som kan åstadkommas visades av vad bara Stockholmsföreningen genomförde under det gångna året. Verksamhetsberättelsen på årsmötet gav glimtar:
Insamling till Vita Hjälmarna som startade 2016 landade på 131 209 kr. En viktig del kom genom julgalan från vilken föreningen också sände 56 690 kr till UNICEF:s verksamhet för Syriens barn. Genom nya kampanjer under 2017 sändes 18 000 kr till förmån för skolgång åt barn som flytt från Raqqa, 13 000 kr till Jasmine Dream i Daraa, 12 000 kr till sjukvård i Ghouta och 10 000 kr till sjukvård i Idlib. Kampanjen ”Frukost till Ghouta” gav minst 20 000 kr och dess avslutande Facebook-puff ”Frukost istället för napalm” hade vid årsmötet setts av över 40 000 personer och fått ”like” eller andra reaktioner av 16 000.

Under första halvan av 2017 höll föreningen appellmöte på Sergels torg varje torsdag, sammanlagt över tjugo utomhusmöten. Efter gasattacken mot Khan Sheikhoun i april samarrangerade föreningen ett protestmöte på Sergels torg med Amnestys Syriengrupp. Två kulturkvällar med tvåspråkig poesi och levande musik med oud (arabisk luta) genomfördes, liksom demonstrationer på sexårsdagen av revolutionen och fyraårsdagen av gasmassakern i Ghouta. Föreningen höll seminarium vid Socialistiskt Forum på ABF-huset med diplomaten Niklas Kebbon och tidigare oppositionsledaren Abdulbaset Seida. Dessutom hedrade föreningen offren för terrorattentatet i Stockholm på våren, och protesterade mot antisemitism efter att hatbrott i Sverige drabbat judar. Dagarna innan årsmötet genomfördes manifestationer mot bombningarna av Ghouta.

Den omfattande verksamheten har genomförts av en liten förening med ett knappt hundratal medlemmar. En samordnad riksorganisation med mångdubblad medlemsbas har möjlighet att lyfta upp solidariteten med Syriens demokratiaktivister till en ny nivå. Något som innerligt väl behövs i tider när Syrien förvandlas till slagfält mellan stormakter, jihadister och diktaturen. Som verksamhetsrapporten sammanfattade: ”År 2017 har varit ett tungt år för Syrien. Assad utropar sig till segrare och alltför många i omvärlden accepterar inte bara den militära råstyrkan hos den på övriga sätt bankrutta regimen, utan också dess propaganda om vad som har hänt. Det har därmed varit ett tungt år även för föreningen. Våra tankar går först och främst till alla syrier som förlorat anhöriga eller sett dem fördrivas från sina hem.”
Kampen för ”frihet, demokrati och värdighet” kommer, menade föreningen, att bli lång. Men behovet av ett civilt/politiskt styre i Syrien istället för belägringar, terrorbomber, tortyr och religiös extremism, är ett levande bevis på att föreningen och solidaritetsarbetet behövs och inte kan vänta.

Den nya styrelse som ska utveckla verksamheten och en riksorganisation innefattar ledamöter från Stockholm, Järna, Södertälje, Eskilstuna, Göteborg och Malmö.

Håkan Blomqvist

Dela